Beograd
0

Đukanović očekivao oštra reagiranja Srbije

FENA
Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u utorak u razgovoru za beogradsku televiziju B92 da je očekivao oštro reagiranje Srbije pošto je Crna Gora priznala Kosovo.

Đukanović je rekao da je priznanje kosovske neovisnosti rezultat realne i svrhovite politike crnogorske Vlade te da je ta odluka donesena devet mjeseci nakon proglašenja kosovske neovisnosti, nakon ozbiljna razmatranja jer je Crna Gora do nedavno bila u državnoj zajednici sa Srbijom. Đukanović je naglasio da Crna Gora želi biti dobar susjed svim zemljama koje je okružuju te da istodobno mora voditi računa o svom multietničkom sastavu.

"Zbog toga se nismo žurili s odlukom (o priznanju), već smo vagali do trenutka kad smo shvatili da bi svaka odgoda bila znak političkog sljepila, nepriznavanje političke realnosti, povratak na politiku mitova i iluzija i ugrožavanje puta k europskim i euroatlantskim integracijama", naglasio je Đukanović.

Također je kazao da se njegova Vlada u odluci o priznanju Kosova nije vodila očekivanim reagiranjima Srbije, nego procjenom strateških državnih interesa Crne Gore.