{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đukanović, Mićunović, Đukanović...

F
FENA
31.12.2008. u 13:30
0
0
Đukanović, Mićunović, Đukanović...
0
Đukanović, Mićunović, Đukanović...
Foto: Reuters
Milo Đukanović, Branislav Mićunović i Aco Đukanović prva su trojica od deset najmoćnijih u Crnoj Gori u 2008. godini, prema anketi koju je proveo podgorički dnevnik "Vijesti".
List tvrdi da braća Đukanović i Brano Mićunović predstavljaju crnogorsku veliku trojku mimo koje, u njihovoj širokoj sferi djelovanja, ne može biti donesena nijedna krupnija odluka u zemlji.

Milo Đukanović mnogo toga, kako navodi podgorički list, ne bi uspio, a vjerojatno bi mu i vlast bila ugrožena da ne vodi odgovarajuću vanjsku politiku po principu budi dobar s Evropom, Rusijom, a malo bolji s Amerikom.

Možemo to nazvati vještinom, koketiranjam ili nečim trećim, ali najmoćniji Crnogorac definitivno je izgradio sebi poziciju da na domaćem terenu ima skoro neograničenu slobodu djelovanja tako što će zadovoljavati međunarodne interese, navodi list i dodaje da bi se prema tome crnogorski premijer mogao gledati kao Tito u manjim gabaritima, pišu Vijesti.

Iza Đukanovića je Branislav Brano Mićunović koji je, podsjeća list, i prošle godine bio prvi do prvoga. On sam za sebe voli kazati da je Titovo dijete i da su mu ciljevi ispunjeni obnavljanjem crnogorske državnosti. Važi za najvećeg autoriteta u crnogorskim poslovnim krugovima s izuzetnim vezama u regiji I šire.

Vijesti tvrde da su ga beogradski mediji označili kao šefa crnogorskog podzemlja, ali da je on za takve priče rekao kako su obične laži. Preko svoje porodice i ljudi od povjerenja kontrolira igre na sreću, turizam, zabavu, a vlasnik je i nekoliko atraktivnih nekretnina na primorju.

Treći je Milov brat Aco Đukanović. On je, piše list, kao i Mićunović minimalno eksponiran, odavno je u biznisu, posjeduje brojne atraktivne nekretnine, vlasnik je Prve banke, a uključen je i u mnoge druge poslove direktno ili preko bliskih ljudi.

Na četvrtom mjestu je najmoćniji Budvanin Svetozar Marović, koji je prošle godine bio na trećem mjestu, podsjeća list. Posljednji predsjednik državne zajednice Srbije I Crne Gore, tvrdi se, najbliži je velikoj trojki.

Peti je ministar vanjskih poslova Milan Roćen, šesti je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, sedmi je ministar finansija i novoizabrani treći vicepremijer u crnogorskoj vladi Igor Lukšić, koga mnogi vide kao budućeg nasljednika Đukanovića ako se eventualno ovaj ponovno odluči napustiti politiku.

Na sedmom mjestu je direktor Agencije za nacionalnu sigurnost Duško Marković koji prošle godine uopće nije bio na listi, deveti je predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, a deseti američki ambasador u Podgorici Roderick W. Moore, ujedno i jedini stranac.

Za njega se kaže da predstavlja najmoćniju zemlju na svijetu, što mu realno daje moć.

O tome koliki je uticaj Amerike govori i činjenica da u Crnoj Gori svaki ambiciozni politički početnik, prvo sebe indirektno ili direktno predstavlja kao američkog čovjeka, pišu Vijesti i dodaju da su kod ambasadora Mura, vjerujući da im samo velika sila može pomoći, išli mnogi prevareni radnici ugašenih ili loše privatiziranih firmi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: