{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đukanović i Subotić i u Švajcarskoj optužnici

S
25.7.2009. u 11:19
0
0
Đukanović i Subotić i u Švajcarskoj optužnici
0
Đukanović i Subotić i u Švajcarskoj optužnici
Foto: Reuters
Imena premijera Crne Gore Mile Đukanovića i biznismena Stanka Subotića spominju se u optužnici švajcarskog tužilaštva, koja je prošle godine podignuta protiv pripadnika italijanske mafije zbog kriminalnog udruživanja i pranja novca u Švajcarskoj, piše beogradski "Blic".
Optužnica švajcarskog tužilaštva, u kojoj je "Blic" imao uvid, podignuta je u septembru prošle godine protiv Franka dela Torea i Paola Savina, pripadnika italijanske mafije koji su devedesetih godina od crnogorskih vlasti dobili ekskluzivnu licencu za tranzit cigareta.

Na optužnici su još osmorica italijanskih, španskih, francuskih i švajcarskih državljana, koji su u švercu cigareta učestvovali zahvaljujući dozvolama dobijenim od Dela Torea i Savina.

Opisujući djela za koja se terete, desetorica optuženih na čelu sa Dela Toreom, tužilaštvo u švajcarskom gradu Bernu navodi, kako piše "Blic" njihove veze i poslove sa Đukanovićem, Subotićem i ostalim osobama koje su učestvovale u švercu cigareta.

"U optužnici se navode i milionske sume novca koje je Dela Tore na ime taksa za tranzit uplaćivao firmi žZetatransž i državnoj kompaniji žMontenegro Tobako Transitž (MTT) preko koje je obavljan šverc ka Italiji, zatim firmama koje se povezuju sa Subotićem, ali i na račune Đukanovića, njegove porodice, ministara i saradnika", piše list.

"Blic" navodi da je Đukanović, prema navodima optužnice, kao premijer od kraja 1992. omogućavao šverc cigareta sa teritorije Crne Gore do obala Pulje u Italiji, koji su obavljali članovi mafijaških organizacija "Kamora" i "Santa Korona Unita".

"Sa ministrima i najbližim saradnicima, Đukanović je, kako se navodi, stvorio genijalni sistem naplate taksa na švercovane cigarete. Za uzvrat, italijanske kriminalne organizacije dobile su cijelu infrastrukturu luka Zelenika i Bar, kao i zaštitu policijskih i carinskih službi Crne Gore", piše list.

Branislav - Brano Mićunović u optužnici Švajcarske opisan je kao "siva eminencija svih ilegalnih aktivnosti u Crnoj Gori".

"Od 1996. Mićunović je kontrolisao priliv novca koji je uplaćivao Franko dela Tore na ime takse na tranzit cigareta za MTT. On se bavio i istovarom i skladištenjem robe u Crnoj Gori, a davao je i dozvole za njenu konačnu isporuku italijanskim kriminalcima", navodi se u optužnici u koju je uvid imao "Blic".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: