Regija
0

Uhapšeni za zločine u Medačkom džepu danas pred tužiocem

SRNA
Peterica bivših hrvatskih vojnika koji su juče uhapšeni zbog sumnje u ratni zločin u Medačkom džepu 1993. godine danas će biti ispitani u Županijskom tužilaštvu u Zagrebu.

Uhapšeni su komandir čete 9. Gardijske brigade Josip Krmpotić, pripadnici te brigade narednik Ivan Jurković, poručnik Miroslav Peti i Velibor Šolaja te vojni obavještajac Krešimir Tomljenović. Nakon hapšenja oni su dovedeni u sjedište kriminalističke policije u Zagrebu.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova uhapsilo je juče petericu  bivših pripadnika hrvatske vojske koji su osumnjičeni za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Medačkom džepu kod Gospića 1993. godine.  Akciju hapšenja izvršile su interventne jedinice  MUP-a Hrvatske. 

Suđenje za Medački džep bio je prvi slučaj koji je Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu. Zbog ubistva srpskih civila i zarobljenika, hrvatski general Mirko Norac osuđen je na šest godina zatvora, i od jesenas je na slobodi, a general Rahim Ademi je na tom procesu oslobođen optužbe.