|

Uhapšeni Hrvati koji su krijumčarili heroin iz Albanije u EU

Uhapšeni Hrvati koji su krijumčarili heroin iz Albanije u EU
0
F
FENA
2.2.2013. u 14:36
3
komentara
0

dijeljenja
Uhapšeni Hrvati koji su krijumčarili heroin iz Albanije u EU Foto: Ilustracija
Petero hrvatskih državljana uhapšeno je zbog sumnje da su od ljeta prošle godine iz Albanije i Kosova, preko Hrvatske i Crne Gore, do zemalja zapadne Europe, prokrijumčarili najmanje deset kilograma heroina, čija se vrijednost procjenjuje na više od milion kuna, saopćila je danas zagrebačka policija.
Pod istim sumnjama još je dvoje hrvatskih državljanja od ranije u istražnom zatvoru u Zagrebu i Sloveniji, a provedenim kriminalističkim istraživanjem utrđeno je da je droga krijumčarena u organizaciji 39-godišnjaka, koji otprije nije bio poznat policiji.

On je nabavu droge dogovarao u Albaniji i na Kosovu, gdje ima rodbinske veze, droga bi se sakrivala u posebno prepravljenim akumulatorima iznajmljenih automobila, a kuriri bi po 'jednoj rundi' krijumčarenja oko 2,5 do tri kilograma droge, dobivali oko hiljadu eura, rekao je Dražen Miličević, voditelj Službe kriminaliteta droga.

Vrijednost zaplijenjene droge u prodaji na ilegalnom tržištu je više od milion kuna, dok bi u uličnoj prodaji iznosila znatno više s obzirom da se je riječ o heroinu visoke čistoće. Na ilegalnom švicarskom tržištu, dokle je utvrđeno da se droga u ovom slučaju krijumčarila, vrijednost po kilogramu takvog heroina je od 30 do 35
hiljada franaka.

Još sredinom ljeta prošle godine, na autocesti pri izlazu za mjesto Križ kod 34-godišnjaka u BMW-u zaplijenjeno je oko 2,8 smjese paracetamola i kofeina koji se miješa s heroinom radi povećanja mase droge, a prošle sedmice je oko tri kilograma heroina pronađeno u prepravljenim akumulatorima Seata Ibize, na Lučkom, te oko dva i po kilograma u Ford Mondeu.

Protiv osumnjičenih je podnesena krivična prijava USKOK-u. Svi su hrvatski državljani, dolaze iz Zagreba i Pule, a stari su između 25 i 39 godina. Uhapšeni su u petak, u saradnji PUZ-a s PN USKOK-om i koordinaciji s USKOK-om.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...