Razbijen narko kartel u Brazilu
0

Uhapšena osmorica Srba, zaplijenjeno 620 kilograma kokaina

FENA
Brazilska federalna policija saopćila je da je uhapšeno 16 članova jedne kriminalne organizacije, od kojih su osam državljani Srbije, javio je AP.

Policija u Brazilu saopćila je da je Vlada Srbije zatražila izručenje muškarca koji je, kako se pretpostavlja, vođa ove grupe, navodi AP, dodajući da identitet te osobe nije otkriven.

Ovom operacijom, koja je provedena od nedjelje do četvrtka u šest federalnih brazilskih država, zaključena je dvogodišnja istraga koje je dovela do hapšenja 35 osoba, zapljene 620 kilograma kokaina i 1,2 miliona dolara.

Kako je u petak javio AFP, brazilska policija je saopćila da je uhapsila 17 osoba, uglavnom Srba, optuženih da pripadaju međunarodnoj organizaciji krijumčara droge, i da će vođa grupe, uhapšen 1. maja, biti izručen Srbiji.

Bezbjednosno informativna agencija (BIA) potvrdila je Tanjugu da je jedan od 17 uhapšenih u policijskoj akciji "Niva" u Brazilu Goran Nešić, dobro poznat bezbjednosnim krugovima, ali ne i široj javnosti jer se prije više godina odselio iz Srbije.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je rekao da se u grupi uhapšenih nalazi više srpskih državljana, uključujući i jednog za kojim je Srbija raspisala međunarodnu potjernicu radi izdržavanja kazne od osam godina zatvora na koju je osuđen zbog krijumčarenja droge.

Kako je ranije rečeno, od 17 uhapšenih koji se terete za krijumčarenje narkotika, troje su državljani Srbije ili su srpskog porijekla.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić rekao je u petak da srpska policija još čeka informacije o tome ko je sve uhapšen u ovoj akciji i dodao da je na osnovu raspisane međunarodne potjernice sigurno da je 1. maja uhapšen Goran Nešić, a da se za ostala imena uhapšenih još čeka, jer razmjena podataka ide preko Interpola.