|

Uhapšen turski doktor zbog trgovine organima na Kosovu

Uhapšen turski doktor zbog trgovine organima na Kosovu
0
F
FENA
12.1.2011. u 10:56
4
komentara
0

dijeljenja
Uhapšen turski doktor zbog trgovine organima na Kosovu Foto: Ilustracija
Na zahtjev kosovskog ministarstva pravosuđa turska policija je uhapsila u Istanbulu doktora Yusufa Sonmenza (53) godine zbog sumnje da je sudjelovao u trgovini ljudskim organima na Kosovu, javljaju u srijedu kosovski mediji pozivajući se na tursku agenciju Anadoliju.
Sonmeza se sumnjiči da je na Kosovu izveo više desetina operacija u sklopu međunarodne mreže koja je trgovala ljudskim organima. Među optuženima je i jedan bivši visoki dužnosnik kosovskog ministarstva za zdravstva, te jedan izraelski državljanin.

Sudija Evropske policijske i pravosudne misije na Kosovu (EULEX) Jonathan Ratel rekao je početkom januara da su siromašnim ljudima, koji su na Kosovo dovoženi iz inostranstva, davana lažna obećanja da će dobiti novac za svoje organe, koji su potom prodavani na crnom tržištu i presađivani bogatim pacijentima.

Ratel je 7. januara u Prištini saslušao sedmero ljudi s Kosova, optuženih da pripadaju međunarodnoj mreži uključenoj u trgovinu ljudskim organima i tada naveo da je Sonmez bio ključni hirurg u operacijama koje su obavljane na privatnoj klinici "Medikus" u Prištini.

Sudija, kako navode mediji u Prištini, sada ima još sedmicu dana da odluči da li je optužnica utemeljena kako bi konačno započeo ovaj sudski proces.

Ratel je prošlog mjeseca kazao da su organi vađeni siromašnim ljudima iz Rusije, Moldavije, Kazahstana i Turske, koji su potom na crnom tržištu prodavani i presađivani bogatim pacijentima iz Kanade, Njemačke, Poljske i Izraela, koji su za to plaćali do 90.000 eura. Optužnica tereti sedam Kosovara su regrutovali 20 stranih državljana iz Moldavije, Kazahstana, Rusija i Turska.

Svi optuženi i odvjetnici koji brane osumnjičene odbacili su optužbe kao neutemeljene.

Advokat glavnog optuženog Kosovara, poznatog kosovskog urologa Lutfija Dervishija, rekao je da se radi o pokušaju da se ovaj sudski proces poveže sa izvještajem izvjestitelja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Dicka Martyja s kojim nema nikakve veze.

Taj izvještaj je u decembru 2010. izazvao ogorčenje na Kosovu zbog navoda da su visoki dužnosnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova na čelu sa kosovskim premijerom u ostavci Hashimom Thacijem sudjelovali u trgovini ljudskim organima.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...