Zagreb
0

Uhapšen Sretko Kalinić, jedan od atentatora na Đinđića

SRNA
Sretko Kalinić (Foto: Interpol)
Sretko Kalinić (Foto: Interpol)
Pripadnik "zemunskog klana" Sretko Kalinić, koji je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, uhapšen je u Zagrebu nakon što ga je ranio drugi osuđeni Miloš Simović.

U Kalinića je pucano jučer oko podneva u zagrebačkom predgrađu Rakita, a pronašao ga je slučajni prolaznik.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović rekao je za B92 da je Kalinić, po prijemu u zagrebačku bolnicu, izjavio da je u njega pucao Miloš Simović, također pripadnik zemunskog klana, osuđen za ubistvo premijera Đinđića. 

Veljović kaže da je Kalinić van životne opasnosti i da ga ispituje hrvatska policija koja intenzivno traga i za Milošem Simovićem.

Prema Veljovićevim riječima, kod Kalinića su nađene dvije putne isprave, a jedno lice je u vezi s tim privedeno u policiju u Zagrebu. 

Veljović je objasnio da se, u saradnji sa hrvatskom policijom, nastavlja rad na otkrivanju i drugih pripadnika zemunskog klana, dodajući da je pokušaj ubistva Kalinića dio "mnogo šire kriminalne priče". 

Direktor policije je pokušaj ubistva Kalinića doveo, čak, u vezu sa narko klanom odbjeglog Darka Šarića. 
"Ovaj događaj možemo, vjerovatno, vezati i za nedavno ubistvo Cvetka Simića u Hrvatskoj. Ovo je jedna šira priča, šira akcija, koja će vjerovatno rezultirati i novim hapšenjima. Nisam siguran da se ova priča ne dotiče i samog klana Šarića", rekao je Veljović. 

On je naveo da policije Srbije i Hrvatske imaju zajedničke operativne timove koji rade na svim težim krivičnim djelima. 

"Izručenje Sretka Kalinića je u nadležnosti pravnih organa dvije zemlje", rekao je Veljović, koji je uvjeren da će ovo pitanje uskoro biti riješeno. 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je za RTS da je Kalinić, nakon pucnjave u predgrađu Zagreba u kojoj je ranjen, uhapšen i da je pod stalnim policijskim nadzorom. On je rekao i da je Kalinić izjavio policiji da je na njega pucao Miloš Simović.

Dačić je naveo i da je Kalinić, koji ima državljanstva Srbije i Hrvatske, prilikom ranjavanja i hapšenja kod sebe imao hrvatski pasoš sa lažnim identitetom. 

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a njegov tjelohranitelj Milan Veruović ranjen je metkom koji ga je pogodio u donji dio leđa.
Odbjegli pripadnik "zemunskog klana" Sretko Kalinić važio je, prema svjedočenjima, za jednog od najsurovijih pripadnika ove kriminalne grupe. U atentatu na Đinđića on je obezbjeđivao izvršenje zločina i nije bio direktno u prostoriji odakle je Zvezdan Jovanović pucao na premijera. 

Nakon Kalinićevog bjekstva iz Srbije 2003. godine, dugo se špekulisalo da se krije u rodnoj Hrvatskoj. 

Miloš Simović, koji je takođe u bjekstvu, i Sretko Kalinić osuđeni su pred Specijalnim sudom na po 30 godina zatvora za ubistvo premijera Srbije. 

Osim za ubistvo Đinđića, Kalinić je u odsustvu osuđen i na 40 godina zatvora zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dvije terorističke akcije. Na Interpolovoj potjernici nalazi se već sedam godina.