Regija
5

Uhapšen odbjegli fratar Šime Nimac osumnjičen za nestanak 1,3 miliona eura

SRNA
Šime Nimac
Šime Nimac
U Zagrebu je danas uhapšen fratar Šime Nimac, osumnjičen za nestanak 1,3 miliona evra od prodaje župnog zemljišta u Baškoj Vodi, potvrđeno je iz hrvatske policije.

Iz hrvatskog MUP-a navode da će Nimac biti prevezen u Split, gdje bi trebalo da bude ispitan o nestanku 9,8 miliona kuna (oko 1,3 miliona eura).

U zajedničkom saopštenju Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije i franjevačke provincije Presvetog otkupitelja navodi se da je Nimac 10. aprila u ime svoje župe kompaniji "Sunčani Bast" prodao 40.000 metara kvadratnih zemljišta za 1,3 miliona evra.

Novac je, kažu njegovi nadređeni, bez valjanog obrazloženja podigao u tri navrata.

U saopštenju se navodi da su nekretnine prodate bez saglasnosti nadležne crkvene vlasti, zbog čega je franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja podnijela tužbu radi poništavanja kupoprodajnog ugovora.

Hrvatski mediji ranije su objavili da je Nimac nakon prodaje zemljišta podigao novac sa računa, istupio iz reda Franjevaca i nestao.

Slobodna Dalmacija piše da je sa ženom sa kojoj se družio kupio jahtu, najnoviji Passat, dva stana u Biogradu, maslinik, zatražio koncesiju za neko zemljište i registrovao porodično poljoprivredno gazdinstvo.