Lociran i praćen
27

Uhapšen najtraženiji hrvatski bjegunac, nazivan i kraljem kokaina

Klix.ba
Ilustracija (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
FAST jedinica Republike Hrvatske (Fugitive Active Search Team) u saradnji sa FAST jedinicom Republike Srbije, 6. aprila 2019. godine na području Republike Srbije, locirala je i uhapsila dugogodišnjeg bjegunca Darjana Ješovnika, objavio je MUP Hrvatske.

Darjan Ješovnik je u bijegu od 2011. godine te je za njim bila na snazi međunarodna potraga i Evropski nalog za hapšenje zbog sumnje se da je dio kriminalne grupe čiji su članovi iz Južne Amerike prokrijumčarili najmanje 718 kilograma kokaina prema Republici Hrvatskoj, Sloveniji, Španije i Nizozemskoj.

Svi članovi te grupe uhapšeni su u ranijim akcijama policija na području Španije, Hrvatske i Srbije, međutim Darjan Ješovnik je uspio pobjeći.

Nakon raspisivanja potjernice pobjegao iz mjesta prebivališta u Ljubljani i vješto se sakrivao na području više država.

"Upornim i ustrajnim radom policijskih službenika Odjela za ciljane potrage i precizno lociranje/FAST Hrvatska u saradnji sa FAST jedinicama Republike Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Španije i Nizozemske, provjeravani su i praćeni svi tragovi do kojih su došli policijski službenici", saopćeno je.

Lociranje i hapšenje Darjana Ješovnika pripremano je duže vrijeme, nakon što je operativnim radom policijskih službenika FAST Srbije utvrđeno da se koristi lažnim identitetom. Prilikom prelaska državne granice između Republike Srbije i Republike Mađarske, ciljano je izdvojen, identificiran i uhapšen od strane policijskih službenika FAST Srbije u subotu oko 18.50 sati.

Darjan Ješovnik je duže vrijeme označen kao jedan od najtraženijih bjegunaca Republike Hrvatske, a aktivno traganje i operativan rad policijskih službenika Odjela za ciljane potrage i precizno lociranje/FAST Hrvatska, potpomognut je bio i suradnjom sa Europolom gdje se nalazio kao jedan od pripadnika liste najtraženijih bjegunaca Europe.