Lider Ujedinjeni za Makedoniju
0

Uhapšen Ljube Boškovski, bivši haški optuženik

FENA
Ljube Boškovski
Ljube Boškovski
Bivši ministar unutrašnjih poslova i bivši optuženik Tribunala u Haagu Ljube Boškovski, lider stranke Ujedinjeni za Makedoniju, uhapšen je danas u podne u centru Skoplja. Prema informacijama iz MUP- a Makedonije, Boškovski je uhapšen pod sumnjom da je stranka Ujedinjeni za Makedoniju dobijala nelegalno novac za političku kampanju.

U automobilu Boškovskog je pronađena i veća suma novca i pištolj.

Boškovski se nalazi na razgovoru kod istražnog sudije, a MUP je najavio konferenciju za štampu povodom tog slučaja, javio je Tanjug.

Boškovski je bio ministar unutrašnjih poslova u vladi VMRO-DPMNE od 1998. do 2002. godine, kada je premijer bio Ljupčo Georgijevski.

Na toj funkciji je bio u vrijeme konflikta s Albancima 2001. godine i zbog jedne akcije policijskih snaga kod skopskog sela Ljuboten, u koju je bilo ubijeno 10 Albanaca, navodno civila, Boškovski je bio optužen pred Haškim tribunalom. Poslije tri i po godine provedene u pritvorskoj jedinici Tribunala u Scheveningenu oslobođen je optužbi.

Tokom 2009. godine napustio je VMRO-DPMNE i formirao svoju stranku Ujedinjeni za Makedoniju, čiji je bio lider i žestoki kritičar vlasti.

Na predsjedničkim izborima u Makeodniji 2009. godine bio je kandidat i zauzeo treće mjesto, a na jučer završenim vanrednim parlamentarnim izborima njegova stranka je prošla nezapaženo.