U Novom Sadu
6

Uhapšen jedan od najtraženijih bjegunaca Hrvatske, dvaput bježao iz zatvora

A. D.
Bojan Dragičević
Bojan Dragičević
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske zajedno sa jedinicom Srbije i Policijskom upravom Novi Sad uspio je locirati jednog od najtraženijih hrvatskih bjegunaca Bojana Dragičevića (1981.) koji je u četvrtak uhapšen na području Novog Sada, saopćio je MUP.

Dragičević je 2005. godine u manje od mjesec dana, sa supočiniteljima, dvaput počinio razbojništvo u istoj poslovnici banke u Šibeniku, usred bijela dana, s plastičnim pištoljem. Oba puta je pobjegao i vješto se skrivao do 2012. godine, kada je nakon sedam godina bijega uhapšen u Bosni i Hercegovini i izručen u Republiku Hrvatsku, prenosi Index.hr.

Zbog počinjenjog krivičnog djela razbojništva osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 2 mjeseca te je upućen na izdržavanje kazne u Kaznionicu Lepoglava.

Nakon godinu i po dana uspio je pobjeći iz najstrože čuvanog odjela Kaznionice, ali je istog dana u popodnevnim satima pronađen i vraćen.

U aprilu 2014. godine premješten je iz Kaznionice Lepoglava u Zatvor u Puli na izdržavanje preostale kazne zatvora iz kojeg je nakon samo četiri mjeseca pobjegao, preskočivši zid i od tada je bio u bijegu.

Ovaj bjegunac se nalazio se European most wanted listi od 2016. godine, odnosno od nastanka liste, na kojoj su objavljeni najtraženiji bjegunci Europe, s obzirom na to da se radilo o izrazito opasnom i nasilnom bjeguncu.

Operativnom policijskom saradnjom i pravovremenom razmjenom informacija prikupljena su saznanja da bi se Dragičević mogao skrivati na području Republike Srbije ili Bosne i Hercegovine.