Sedam godina od optužnice
0

Uhapšen haški bjegunac Goran Hadžić!

Sarajevo-x.com
Goran Hadžić
Goran Hadžić
Uhapšen je posljednji odbegli haški optuženik Goran Hadžić, optužen za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja, javila je televizija B92. Hapšenje se dogodilo u rejonu Fruške gore.

Predsjednik Srbije Boris Tadić na vanrednoj pres-konferenciji saopštio je da je Hadžić uhapšen jutros u 8:24 sati i čestitao svim učesnicima u toj akciji. Dodao je da Srbija nije znala gdje se krio Hadžić, kao što nije znala gdje se krio Ratko Mladić, unaprijed demantujući moguće špekulacije.

Podsjetimo, nakon hapšenja ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića, 26. maja u Srbiji, Hadžić je ostao jedini haški bjegunac čije izručenje Hagu se zahtijevalo od Srbije.

Posljednjih dana u javnosti su se čule vijesti da je Hadžić uhapšen, ali je to ubrzo iz državnog vrha demantovano, uz uvjeravanja da se intenzivno radi na hapšenju posljednjeg haškog bjegunca kao i da su sve aktivnosti države usmjerene na njegovo pronalaženje.

Goran Hadžić je rođen 7. septembra 1958. godine u opštini Vinkovci, Hrvatska. Prije rata u Hrvatskoj radio je kao magacioner VUPIK-ovog pogona u Pačetinu, u opštini Vukovar.

Optužnica protiv njega ima 14 tačaka, potvrđena je 4. juna 2004, a objelodanjena 16. jula 2004.

U optužnici se navodi da je Goran Hadžić, kao predsjednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem i nakon toga kao predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK) učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao saizvršilac.

Svrha tog udruženog zločinačkog poduhvata bila je da se silom trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa otprilike jedne trećine teritorije Republike Hrvatske s ciljem da to postane dio nove države pod srpskom dominacijom.

Između ostalog, Hadžića se tereti i za deportaciju 20.000 ljudi iz Vukovara, koji su nakon pada ovog grada odvedeni u zarobljeništvo u Srbiju. Hadžića se tereti za istrebljenje i ubistvo stotina ljudi, a nabraja se 408 žrtava, uključujući 264 iz Vukovarske bolnice, te žrtve likvidacija u Dalju, Lovasu, Erdutu i Klisi. Navodi se da je u zarobljeništvu držano na stotine ljudi, da su s tog područja deportirane desetine hiljada hrvatskih i drugih nesrpskih civila, uključujući najmanje 5.000 stanovnika Iloka i 20.000 stanovnika Vukovara u Srbiju, te da je prisilno premješteno najmanje 2.500 stanovnika Erduta.

Prema optužnici, od 1. avgusta 1991. do kraja juna 1992, Goran Hadžić, djelujući sam ili u dogovoru s drugim znanim i neznanim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, je planirao, podsticao, naredio, počinio i na druge načine pomagao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje progona hrvatskog i drugog nesrpskog civilnog stanovništva u SAO Slavonija Baranja i Zapadni Srem/Republika Srpska Krajina.

On je zločinačku namjeru dijelio s ostalim sudionicima zločinačkog poduhvata, među kojima su Slobodan Milošević, Milan Martić, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Vojislav Šešelj, Željko Ražnatović Arkan i drugi.

Šematski prikaz haških optuženika po nacionalnosti (Foto: BBC)
Šematski prikaz haških optuženika po nacionalnosti (Foto: BBC)