Zbog organizovanog kriminala
1

Uhapšen bivši srbijanski ministar poljoprivede i još osam osoba

Anadolija
Policija Srbije je u nastavku akcije rasvjetljavanja zloupotreba u postupku 24 sporne privatizacije uhapsila devet osoba, među kojima je i bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin, dok se za dvije osobe intenzivno traga, saopšteno je u subotu uvečer iz MUP-a Srbije.

Pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije MUP-a u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsili su pomenute osobe zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično djelo zloupotreba službenog položaja.   "Uhapšeni su bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin (1972.) iz Novog Sada, vlasnik konsalting preduzeća 'Ces Mecon',  Zvonimir Nikezić (1947.) iz Beograda i privremeni zastupnik kapitala preduzeća 'HIP - Azotara' Pančevo Radosav Vujačić (1952.) iz Novog Sada", saopštila je policija.  Dodaje se da su slobode lišeni i zamjenik direktora "Azotare" Mihailo Grujić (1967.) iz Novog Sada, bivši generalni direktor PKB Beograd Milan Veljović (1967.), bivši direktor preduzeća "Aleksa Šantić" Arsenije Katanić (1964.) iz Novog Sada, bivši direktor Instituta za krmno bilje Kruševac Dragi Lazarević (1962.) iz Kruševca, vlasnik i direktor preduzeća "Terra Bo" iz Vrbasa Borislav Stojković (1957.) i bivši direktor preduzeća "Invej" iz Zemuna Verica Spasić (1951.) iz Beograda.   Policija intenzivno traga za vlasnikom i direktorom preduzeća "Mlinostep" iz Novog Sada Ljubomirom Kuljićem (1954.) iz Novog Sada i direktorom preduzeća AD "Sunce" iz Sombora Eminom Čobanski (195.8) iz Vrbasa.   U policijskom saopštenju se navodi s su osumnjičeni Dragin, Nikezić, Vujačić, Grujić, Veljović, Katanić i Lazarević u periodu od 9. jula 2009. godine do kraja marta 2011. godine omogućili preduzećima "Sunce", "Mlinostep", "Terra Bo" i "Invej", da od "Azotare" nabave regresirano đubrivo po cijenama nižim za iznos regresa u ukupnom iznosu od 473.350.0000 dinara (oko 4,5 miliona evra).   Iz MUP-a Srbije je navedeno da prema uredbama Vlade Srbije, oni nisu imali pravo na to i da su time omogućili "Azotari" da izvrši naplatu novčanih sredstava na ime regresa od Ministarstva poljoprivrede i oštetili budžet Republike Srbije za navedeni iznos.   Saša Dragin, koji je funkcioner Demokratske stranke (DS,) bio je ministar poljoprivrede u prethodnoj Vladi Srbije .Kako je saopštio tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, njegovo saslušanje, kao i ostalih osumnjičenih, biće nastavljeno danas.  

Pored Dragina prethodno je takođe zbog zloupotrebe službenog položaja podignuta optužnica protiv bivšeg ministra životne sredine i prostornog planiranja, takođe funkcionera DS-a, Olivera Dulića.