Regija
0

Ugasio se i internetski portal Vjesnika

FENA
Niti dva mjeseca nakon posljednjeg printanog izdanja hrvatskoga Vjesnika ugasio se i njegov internetski news portal.

Vjesnik.hr bio je prvi hrvatski news portal, osnovan 1998., no nakon 14 godina rada jučer su na njemu objavljene posljednje informacije, uz obavijest čitateljima da portal prestaje s ažuriranjem sadržaja zbog "nemogućnosti organizacije daljnjega rada". Obnašatelj dužnosti direktora Vjesnika Robert Mekinić je objasnio da više nisu u mogućnosti plaćati najam prostora u kojemu je redakcija radila proteklih 25 godina.

"Očigledno je da ne postoji volja da se Vjesnik, list sa 72-godišnjom tradicijom, na bilo koji način sačuva. Uprkos nastojanjima novinara i ostalih zaposlenih koji su proteklih nekoliko mjeseci s neizvjesnom sudbinom i bez plaće nastojali profesionalno raditi i sačuvati Vjesnik više nismo u stanju objavljivati sadržaje niti na web portalu", kazao je Mekinić.

Upravo je njegov tekst jedan od posljednjih objavljenih na portalu, a riječ je o svojevrsnom nekrologu Vjesnika u kojemu se zahvaljuje čitateljima, nečitateljima, kolegama i političarima koji su "stvorili i ugasili" list.

Glavna povjerenica Sindikata novinara Hrvatske u Vjesniku Marijana Matković kazala je da će sindikat tražiti reviziju ugovora o najmu prostora s Vjesnikom d.d. jer, po njezinim riječima, podaci iz gruntovnice govore da to dioničarsko društvo nije upisano kao vlasnik, već se prostor i dalje vodi kao društveno vlasništvo. Rekla je i da je rok za izlazak iz prostora 120 dana od raskida ugovora.

Matković je kazala da raspolaže s informacijom da će Porezna uprava Ministarstva finansija, koja je 12. aprila blokirala račun Vjesnika, uskoro po službenoj dužnosti pokrenuti stečajni postupak.

Podsjetila je da je 98 stalno zaposlenih i nekoliko desetaka honoraraca zadnju plaću dobili u januaru za decembar prošle godine te da će sindikat tražiti isplatu punih plaća od Narodnih novina d.d., vlasnika tvrtke NN-press koja je izdavala Vjesnik. Posljednji printani primjer tog dnevnika objavljen je 21. aprila ove godine.

Novinari i zaposlenici Vjesnika su prije desetak dana poslali otvoreno pismo vladi od koje traže da odmah riješi njihov status. Zatražili su isplatu doprinosa, zarađenih, a neisplaćenih plaća i otpremnina.