Slovenija
0

Učenici našli golišave fotografije profesorice i ucjenjivali je

Sarajevo-x.com
Foto: Dnevnik. si
Foto: Dnevnik. si
Osamnaest učenika gimnazije u Šentvidu u Sloveniji prijavljeno je zbog ucjenjivanja profesorice i dijeljenja fotografija na kojim je gola, objavili su slovenski mediji.

Protiv troje učenika gimnazije podignuta je optužnica za iznudu, zbog čega bi mogli biti osuđeni na kaznu od pet godina zatvora. Ostalim učenicima koji su dijelili profesoricine fotografije prijeti novčana kazna ili godina zatvora.

Profesorica je USB sa kompromitirajućim snimcima izgubila u oktobru prošle godine. USB su pronašli učenici i odmah su joj počeli slati prijeteće i ucjenjivačke SMS-ove. Od nje su prvo tražili nekoliko hiljada eura, zatim pitanja za kontrolne radove, naslove tema za eseje...

Ipak, profesorica nije popustila pred prijetnjama da će njene golišave fotografije biti poslane svima, već je sve prijavila policiji. Ispostavilo se da su fotografije već bile podijeljene među učenicima.

Policija je krajem oktobra prošle godine pretražila kuće 15 učenika, kao i kuće njihovih prijatelja. Kod jednog maturanta pronađen je sporni USB i mobitel s kojeg su bili poslani ucjenjivački SMS-ovi.

Kasnije je policija otkrila da je imao još dvojicu pomagača.

Maturant se dobrovoljno ispisao iz škole, a uprava još nije donijela sankcije za ostale učenike, objavio je dnevnik.si.