{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ubjedljiva pobjeda liste "Za evropsku Srbiju"

F
FENA
11.5.2008. u 22:31
0
0
Ubjedljiva pobjeda liste "Za evropsku Srbiju"
0
Ubjedljiva pobjeda liste "Za evropsku Srbiju"
Prema prvim relativno pouzdanim podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) lista "Za evropsku Srbiju" Borisa Tadića na vanrednim parlamentarnim izborima u nedjelju je osvojila oko deset posto više glasova od Srpske radikalne stranke.
Koalicija Borisa Tadića, koju uz Demokratsku stranku (DS) čine i G17 Plus Mlađana Dinkića, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Sandžačka demokratska partija (SDP) i Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića, osvojila je 39 posto glasova od 4,1 milion birača koji su (od ukupno 6,7 miliona građana s biračkim pravom) izašli na izbore, odnosno 103 od 250 mandata u Skupštini Srbije.

Slijedi Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja s oko 28,5 posto glasova, odnosno 76 mjesta u parlamentu, te potom koalicija Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića sa 11,6 posto glasova, odnosno 30 mandata, te Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića s osam posto ili 21 mandatom i Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića s 5,2 posto glasova ili 13 mandata.

Radi se o rezultatima s obrađenih 400 biračkih mjesta od ukupno 770 referentnih mjesta koja su uzorak CeSID-a, prenijele su agencije.

Prema riječima izvršnog direktora CeSID-a Zorana Lučića, za preciznije rezultate trba sačekati još izvještaje s CeSID-ovih referentnih glasačkih mjesta iz Beograda i iz Vojvodine, koji još nisu kompletni.

Osim navedenih stranaka, mađarska koalicija dobila je oko 1,8 posto glasova i moći će računati na tri mandata u parlamentu, Bošnjačka lista (Sandžaka) Sulejmana Ugljanina najvjerojatnije će dobiti dva predstavnika u parlamentu, dok će albanska manjina imati jednog predstavnika, a još je nepoznanica da li će neka od romskih izbornih lista ući u parlament.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: