Regija
0

Ubio se vođa kriminalne grupe "La triade" Zlatko Ugarković

SRNA
Zadranin Zlatko Ugarković Patak (43), koji je kao vođa grupe "La triade" uhapšen u Dominikanskoj Republici zbog pokušaja krijumčarenja 175 paketa kokaina iz Južne Amerike u Evropu, objesio se u ekstradionom zatvoru u Madridu, gdje je čekao izručenje Hrvatskoj.

Ugarković se objesio u nedjelju, u ćeliji zatvora.

On je uhapšen sredinom maja u Dominikanskoj Republici, nakon čega je deportovan u Madrid zajedno sa Ivanom Zanzom (42) iz Zadra, Nebojšom Gančanovićem (45) iz Aleksinca u Srbiji, te Antoniom Hose Para Florentinom iz Venecuele.

Izručenje čekaju i 27-godišnji Ivana Šango, koji je zajedno s 55-godišnjim Milanom Mandićem iz Zagreba uhapšen na francuskom dijelu ostrva Martinik, te 49-godišnji Milivoj Šango.

Istražioci iz Hrvatske, Holandije, Dominikanske Republike, Italije, Slovenije, Španije i Grenade pratili su od oktobra 2011. godine ovu kriminalnu grupu.

U februaru su počele pripreme za transport droge na ostrvu Sveti Martin, nakon čega su održani tajni sastanci u Zagrebu, Zadru i Primoštenu.

Zlatko Ugarković, koji je za sada označen kao šef grupe, prošli je mjesec otputovao u Dominikansku Republiku, gdje je s visokorangiranim pripadnikom kolumbijskog narkokartela Antonijem Parom Florentinom dogovorio isporuku.

Krajem aprila na Karibe su otputovala dvojica skipera, koji su zatim preko ostrva Martinik došli do Grenade, odakle su jedrilicom krenuli na otvoreno more, gdje su im krijumčari iz Venezuele brzim gliserom dostavili kokain.