{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ubili udava od 3,5 metara

F
24.7.2010. u 21:19
0
30
Ubili udava od 3,5 metara
0
Ubili udava od 3,5 metara
Foto: 24 sata.hr/M. Barović
Zmiju dugačku tri i pol metra, najvjerojatnije udava, ubila su dvojica muškaraca sinoć u Papratu na poluotoku Pelješcu nakon što su je zatekli u kući njihova susjeda, a nad tim su činom zgrožene udruge za zaštitu životinja.
Eugen Uvodić i Krešo Franković zmiju su pokušavali ubiti dva i pol sata da bi na kraju i uspjeli, kako su sami izjavili medijima, odsjekavši joj glavu sjekirom.

Premda, kako su rekli, zmija promjera 40 centimetara nije bila pretjerano aktivna dok su je hvatali, muškarci su je prvo nekoliko puta proboli ostima zračne puške, pa su je, dok je bila sklupčana i ranjena, držali još puna 2,5 sata probodene glave.

Nakon što su ubili zmiju tešku 35 kilograma odnijeli su je pokazati gostima u lokalnom kafiću.

Predstavnici udruga za zaštitu životinja zgroženi su tim činom, ali i načinom na koji su to prenijeli mediji kao da je riječ o herojskom djelu.

Koordinatorica Saveza udruga za zaštitu životinja grada Zagreba Jadranka Dragović rekla je kako je šokirana načinom na koji su mediji prenijeli vijest punu hvale.

Smatra da su muškarci trebali pozvati stučnjake, budući da zakon o zaštiti životinja propisuje način postupanja i zbrinjavanja divljih, domaćih i egzotičnih životinja.

"Nije rješenje uzmi sjekiru pa je ubij. Sad su to neki heroji, našli su i ubili zmiju. Koja je poruka svega toga?", upitala se Dragović.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman smatra da zasigurno nije bilo potrebe za ubijanjem životinje u smislu samoobrane jer opasnosti za čovjeka nije bilo.

"Da je i bilo, nisu trebali vršiti nasilje. Niti su bili ovlašteni, niti ugroženi", rekao je Oman, koji smatra da protiv počinitelja treba podnijeti prekršajnu i kaznenu prijavu.

Drži da cijeli slučaj pokazuje koliko još treba edukacije o zakonu o zaštiti životinja i o odnosu čovjeka prema životinjima. "Kad se ovakvo nasilje prikazuje kao nešto normalno, a oni koji čine to nasilje kao heroji, onda je jasno da se zakon o zaštiti životinja ne provodi u praksi", rekao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: