List Nacional otkriva
0

Ubicu Ive Pukanića štitili Dodikovi špijuni

Sarajevo-x.com
Predaja Bojana Gudurića (Foto: Nacional)
Predaja Bojana Gudurića (Foto: Nacional)
Tvrdnje po kojima je Gudurić u Republici Srpskoj uživao zaštitu nekih osoba bliskih tamošnjem premijeru Miloradu Dodiku, ali i osoba iz tamošnjeg obavještajnog podzemlja bude sumnju da se vrh ovog entiteta i dalje koristi uslugama organiziranog kriminala, što je velik sigurnosni problem za cijelu regiju, piše hrvatski list nacional.

"Atentator na Ivu Pukanića Bojan Gudurić se po svemu sudeći nije iznenada samoinicijativno odlučio predati, nego su mu to vjerojatno sugerirali njegovi donedavni zaštitnici unutar Republike Srpske, i to tek nakon što je postalo jasno da su mjerodavne hrvatske institucije doznale gdje se Gudurić u posljednje vrijeme skrivao i ko mu je pružao zaštitu", piše Nacional u svome posljednjem broju.

"Imali smo dobar trag, koji doduše nije bio jedini, ali je pomogao da se naprave pritisci radi Gudurićeva privođenja pravdi", izjavio je visoki izvor iz Vlade RH ovom listu.

Nepune tri sedmice prije Gudurićeve predaje banjalučkoj policiji mjerodavna hrvatska institucija dobila je preciznu informaciju o tomu da je Gudurić negdje oko pravoslavnog Božića viđen na području Banje Luke, te da ga ondje skriva ekipa ljudi bliska Milanu Šušljegu, za koga se tvrdi da ga zovu Mile Sneg ili Mile Beli.

Šušljeg je za vrijeme rata u BiH bio pukovnik u vojsci Republike Srpske, a trenutno je angažiran kao savjetnik u Vladi Republike Srpske. Izvori bliski hrvatskoj Vladi potvrdili su Nacionalu da je Šušljeg osoba od naročitog povjerenja Milorada Dodika, premijera Republike Srpske.

Do mjerodavne hrvatske institucije došla je informacija da je Šušljeg u posljednje vrijeme bio jedan od glavnih Gudurićevih zaštitnika, ali ne jedini, nego se kao njegov zaštitnik spominje i jedan bivši visoki zvaničnik iz Državne bezbjednosti Republike Srpske.

Nacional piše da je Gudurić za vrijeme bijega, osim boravka na području Novog Sada, znao odlaziti i u Mađarsku. Potom je otkriveno da je Gudurić u više navrata putovao i na područje Republike Srpske, ponajprije na područje Banje Luke. Prema tvrdnjama upućenih izvora iz Republike Srpske, u posljednje vrijeme Gudurić se skrivao i na području lovišta Čelinac.

Lovište Čelinac udaljeno je 18 kilometara od Banje Luke i 15 kilometara od Kotor Varoši.Tvrdi se da je među zaštitnicima Bojana Gudurića, ali i Željka Milovanovića, još jednog optuženika za učestvovanje u atentatu na Pukanića i Franjića, u posljednje vrijeme bio i Ljuban Ećim, bivši visoki dužnosnik Državne bezbjednosti Republike Srpske, koji se od februara 2004. nalazi na crnoj listi SAD-a i EU zbog sumnje da je bio u mreži pomagača haških optuženika, prije svega Radovana Karadžića, piše Nacional.