Druga Hrvatska
515

U Zagrebu se sutra organizira paljenje svijeća za žrtve zločina HVO-a i HV-a u BiH

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će 11. decembra na zagrebačkom Trgu Francuske Republike paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini.

"Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zloupotrijebili i osramotili", stoji u saopćenju Inicijative mladih.

Navode da ovim aktom žele pokazati saosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

"Želimo im pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istovremeno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela", poručili su iz Inicijatice mladih za ljudska prava.

Pozvali su sve sugrađanke i sugrađane da im se pridruže u odavanju počasti žrtvama u ponedjeljak, 11. decembra od 17 do 18 sati na Trgu Francuske republike u Zagrebu.

Podsjećamo, da je u posljednje vrijeme održana minuta šutnje za ratnog zločinca u Hrvatskom saboru, kao i minuta šutnje u čast zločinaca u nizu gradskih skupština.

Osim toga postavljen je plakat i svijeće na centralnom zagrebačkom gradskom trgu za ratnog zločinca, komemoracija u koncertnoj dvorani za ratnog zločinca, kao i besplatan prijevoz za odavanje počasti ratnom zločincu.

"Ove i ovakve situacije u posljednje dvije sedmice opisuju hrvatsku društvenu i političku stvarnost", upozorili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.