Okupljeni u suzama
0

U Zagrebu sahranjen basista Prljavog kazališta Dubravko Vorih

Klix.ba
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Danas se na zagrebačkom groblju Mirogoju okupilo stotine ljudi koji su došli posljednji put pozdraviti basistu Prljavog kazališta Dubravka Voriha. On je preminuo 12. marta u 59. godini nakon kratke i teške bolesti.

U prvom redu su stajali Mladen Bodalec, Jurica Leikauff, Marko Karačić, Jasenko Houra i Damir Lipošek Kex. Oni su se, pored brojnih drugih, od svog kolege oprostili emotivnim govorom koji je uslijedio nakon pjesme "Stand by me" Bena E. Kinga.

"Dudo je pokazivao stav prema muzici. Kroz pjesme je s nama dijelio intimu i snove o životu muzičara. Bio je sretan čovjek. Osjećamo neizmjernu tugu, ali i ponos neizmjernih pozitivnih vibracija koje je širio. Bili smo ponosni na njega, on je dečko koji je ostvario snove koje smo i mi sanjali. Ponosni smo kako je očarao velikana Stanleyja Clarkea i kada je otišao u inozemstvo svirati s najvećim muzičarima. Sretan i uporan, opako dobar basist, ali prije svega veliki čovjek", kazao je na sahrani novinar i pisac Davor Hrvoj.

Iako je bio bolestan, Dubravko je nastupao na stadionu u Kranjčevićevoj povodom 40. godina benda.

"Toliko su mu značili muzika i Prljavci. Sanjali su iste snove, a on je ostao skroman i ponizan", rekao je Hrvoj.

Nakon tog koncerta je otišao u bolnicu na operaciju. S Prljavcima je snimao više od deset godina, a njegova najveća ljubav bili su blues i jazz. Bio je mentor mnogim mladim basistima, a u sedamdesetim godnama su ga zvali "zagrebački Jaco" poredeći ga tako s Jacom Pastoriusom, vjerovatno najboljim bas gitaristom svih vremena.