Regija
0

U Zagrebu pokopan Kamilo Čuvalo

FENA
Zagreb
Zagreb
Na zagrebačkom groblju Miroševac u prisustvu porodice, rodbine i velikog broja prijatelja danas je pokopan dugogodišnji organizator zavičajnog života Hercegovaca u Hrvatskoj Kamilo Čuvalo (1937.-2010.).

Čuvalo je u studenom 1991. u Zagrebu sa skupinom prijatelja osnovao Hrvatsku hercegovačku zajednicu "Herceg Stjepan" koja će do 1995. godine okupljati brojne domoljube. Članovi te zajednice pomagali su u obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine, brinuli o izbjeglicama, podržavali studente i organizirali kulturne događaje.

Najpoznatija akcija zajednice "Herceg- Stjepan" je prikupljanje potpisa Nobelovaca protiv rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali i pokretanje humanitarnih konvoja za Novu Bilu te nabavka tehničkih sredstava za gašenje požara na rafineriji u Bosanskom Brodu, kao i druge akcije.

Čuvalo je rođen u Proboju kod Ljubuškog u porodici iz koje su poznati njegov stric, misionar i pisac fra Ljubo Čuvalo (1908.-1975.) te braća svećenik fra Mladen (1939.-1991.) i historičar i publicist Ante (1944.), a koji su ostvarili svoje karijere u SAD-u.