Regija
0

U Zagrebu počeo regionalni sastanak Procesa Brdo-Brijuni

Anadolija
U Uredu predsjedice na Pantovčaku, u Zagrebu, u 13.00 časova počeo je vanredni sastanak Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni, na kojem učestvuju svi čelnici zemalja Jugoistočne Evrope, a počasni gosti su potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden, predsjednik Evropskog vijeća (EV) Donald Tusk i austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Zvaničnike su u svojstvu domaćina dočekali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjenik Slovenije Borut Pahor. Prvi koji su stigli bili su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, zatim predsjednik Albanije Bujar Nishani, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, kosovska predsjednica Atifete Jahjaga, crnogorski predsjednik Filip Vujanović i predsjednik Makedonije Gjorgje Ivanov.

Uz velike mjere sigurnosti na Pantovčak nešto kasnije stigao je i počasni gost potpredsjenik SAD-a Joe Biden, kao najviši američki dužnosnik koji učestvuje u nekoj regionalnoj inicijativi otkad je Barack Obama na čelu te zemlje.

Drugi čovjek SAD-a je jutros doputovao u Zagreb, nakon čega se sastao najprije s predsjednikom EV Donaldom Tuskom i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. 

Prije početka summita, potpredsjednika SAD-a dočekao je u Banskim dvorima premijer Hrvatske Zoran Milanović, a njegov dolazak prema mnogima je znak aktivnijeg uključivanja SAD-a u rješavanje regionalnih problema i približavanje zemalja Jugoistočne Evrope Zapadu.

Zbog sastanka koji se danas održava u Uredu predsjednice Hrvatske, u Zagrebu su od sinoć na snazi posebne mjere sigurnosti, veliki broj zagrebačkih ulica je zatvoren što je izazvalo zastoj u saobraćaju.

Jedna od tema summita u Zagrebu će biti izbjeglička kriza koja pogađa regiju, a razgovarat će se i o unapređenju i podupiranju evropskih i evroatlantskih integracijskih procesa država uključenih u Proces Brdo-Brijuni, te o globalnim sigurnosnim izazovima s kojima se susreće cijela Evropa nakon nedavnih napada u Parizu.

Slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ranije su u zajedničkoj izjavi poručili kako Hrvatska i Slovenija očekuju da će nakon summita biti izražena potpora Evropske unije i SAD-a uključivanju država u regiji u EU, kao i stabilizaciji i rješavanju njihovih odnosa.

Izvanredni regionalni sastanak procesa Brdo-Brijuni, drugi u ovoj godini, bit će svojevrsni dijalog Jugoistočne Europe, Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o jačanju stabilnosti, sigurnosti i blagostanja Jugoistočne Europe.

Prvi je sastanak procesa Brdo-Brijuni održan u julu 2013. godine na Brdu kod Kranja. Počasni gost tada je bio francuski predsjednik Francois Hollande.

Godinu dana poslije održan je sastanak u Dubrovniku, a gošća je bila njemačka kancelara Angela Merkel. Treći je održan u junu ove godine u crnogorskom ljetovalištu Budva.