Regija
0

U Zagrebu održana 12. Pride povorka, učesnici zatražili jednakopravnost

Klix.ba
Danas je u Zagrebu u Hrvatskoj održana 12. Povorka ponosa LGBTIQ i Porodica Zagreb Pride 2013, na kojoj je učestvovalo oko 15.000 ljudi, što je čini najmasovnijom do sada. Učesnici su se porukama i transparentima usprotivili svim podjelama, diskriminaciji, poniženjima i napadima.

Učesnici povorke su se noseći transparente poput "Svaka lezba svome jatu leti", "Danas peder, sutra suprug", "Ne boj se! Fobije su lječive", "Djeca pedera ponosna su djeca", "Ovo je zemlja za sve nas", "Ne budi ljubomoran što znam bolje sa ženama", "Toleriraš li ti mene, toleriram ja tebe" i mnoge druge, pušući u pištaljke i udarajući u bubnjeve, okupili na Trgu žrtava fašizma te prošetali ulicama Zagreba do parka Zrinjevac. Na putu ka parku povorci su se priključivali brojni građani i poznate ličnosti. Hrvatski mediji pišu da je 15. Zagreb Prideu prisustvovalo oko 15.000 ljudi, što je trostruko više u odnosu na prošlu godinu.

Poseban naglasak ovogodišnjeg Pridea je zahtjev za referendumsko pitanje "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?", koje je pokrenula građanska inicijativa "U ime obitelji". Prideu je prisustvovala i supruga hrvatskog premijera Zorana Milanovića, Sanja Milanović. Učesnike je sve vrijeme je osiguravala policija, a incidenata nije bilo. Destinacija povorke je bio park Zrinjevac, u kojem je održan prigodni program započet intoniranjem himne, a govornici s bine su tražili tražili jednakopravnost. Organizatori nisu krili zadovoljstvo odzivom na dosad najmasovniji Pride u Hrvatskoj.

Dodijeljene su i titule homofrenda i homofiba. Ovogodišnji homofrend je frontmen grupe Hladno Pivo, Mile Kekin, a homofob je zagrebački kardinal Josip Bozanić. Prošlogodišnji homofob godine bio je Željko Kerum, a homofrend Boris Dežulović..Nakon prigodnih govora, počela je zabava okupljenih, koji su uz zakusku slušali muziku i pjevali.