{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zagrebu održan protest protiv NATO saveza

F
4.4.2009. u 16:49
0
5
U Zagrebu održan protest protiv NATO saveza
0
U Zagrebu održan protest protiv NATO saveza
Na zagrebačkom Cvjetnom trgu održan je protestni skup pod nazivom "NATO - 60 godina je dosta!" na kojem je stotinjak okupljenih, uglavnom mlađih ljudi, protestovalo protiv "vojne logike NATO-a" te hrvatskog ulaska u taj savez.
Organizator protesta, na dan kada Hrvatska ulazi u NATO, građanska je Inicijativa "Antiimperijalistička akcija", uz suradnju i potporu više grupa, udruga, mreža te vanparlamentarnih političkih stranaka.

Protestni skup održan je u sklopu protesta u Strasbourgu i Baden-Badenu, gdje se održava samit NATO-a, a okupljenim aktivistima i prolaznicima obratili su se mirovni aktivist Zoran Oštrić, Žarko Puhovski, Vili Matula, Tino Jelavić, te iz Beograda Matija Medenica.

Uz pjesme Azre i iz španskog građanskog rata, aktivisti su nosili crveno-crne zastave i parole - Mir narodu, rat kapitalu!, Smrt natoizmu, sloboda narodu!, Žene protiv militarističkog ludila!, Ne ratu među narodima, ne miru među klasama! i dr.

Pozornost je izazivao i demonstrant sa zaštitnom maskom i ogrtačem protiv napada biološkim i hemijskim otrovima.

Oštrić je naglasio da je NATO nakon nestanka Varšavskog pakta izgubio smisao, ali da i dalje želi nastaviti vladati "snagom i strahom". NATO predstavlja sredstvo za upotrebu sile SAD-a i oruđe je interesa najmoćnijih zemalja, vladajućih klasa i transnacionalnog kapitala, upozorava. Uvjereni da NATO nema alternative naši su političari slušali diktat i "odletjeli u Washington kao guske u maglu", ustvrdio je Oštrić. Kritički se osvrnuo na tvrdnje da će ulazak u Sjevernoatlantski savez donijeti razne pogodnosti i koristi.

"Kažu kako će nam nakon ulaska u NATO možda porasti kreditni rejting. Ma j... te kreditni rejting!", uzviknuo je Oštrić uz istovjetni uzvik okupljenih.

Puhovski je ocijenio da se ulazak u NATO u Hrvatskoj pojavljuje kao jedna vrsta šminke "koja treba sakriti činjenicu da vlasti ne znaju izići nakraj s krizom koja je ključni problem". Naglašava da za NATO, "to gomilanje ratne opreme", u ratnom smislu nema nikakvog razloga. "Kako ćete objasniti da se u NATO-u nalaze gotovo sve postkomunističke države i da NATO ima posebne odnose i s Rusijom i s Kinom, pa će onda neprijatelji biti 'maleni zeleni s Marsa' jer jednostavno nema dovoljno neprijatelja na kugli zemaljskoj kojima bi se opravdalo postojanje tog mehanizma, tih milijardi, tog krivog postupanja", rekao je.

Neistinite su tvrdnje da NATO Hrvatskoj daje sigurnost, te da ima smisla u novim uvjetima i novim zadacima, kaže Puhovski. "Istina je da Hrvatska ne treba tu sigurnost jer Hrvatska nije ugrožena. Istina je da ono što se danas pojavljuje kao navodna zadaća NATO-a jest zapravo policijski posao. To bi trebao raditi Interpol", smatra Puhovski i kao primjer navodi napad na New York u kojem je, kaže, sudjelovalo najviše 200 ljudi.

"Sa dvjesto ljudi nakraj može izaći slovenska policija, a kamoli ne američka vojska i nema nikakve potrebe da se vojnim savezom ide protiv malih skupina koliko god bile opasne", smatra Puhovski.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: