Regija
217

U Zagrebu danas počinju Dani bijele trake

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U spomen na žrtve zločina koji se 1992. godine dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba drugu godinu organizira manifestaciju Dani bijele trake u Zagrebu koja će se, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, održati od 26. do 30. maja u Evropskom domu i Islamskom centru Zagreb.

Na ovaj način, Vijeće se pridružuje kampanji čiji je cilj ukazati na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okolice, saopćeno je iz ove organizacije.

Navodi se da danas, devetnaest godina nakon rata, vlasti tzv. Republike Srpske još uvijek ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da obilježe mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Preživjeli Prijedorčani i ove godine različitim mirovnim akcijama u okviru kampanje Stop Genocide Denial/Zaustavimo negiranje genocida obilježavaju sjećanje na 3.173 ubijenih i nestalih civila.