Regija
0

U zagrebačkoj džamiji proslavljen Kurban bajram

FENA
Foto: Pixsell/Dnevnik.hr.
Foto: Pixsell/Dnevnik.hr.
Muslimani diljem svijeta danas proslavljaju Kurban bajram, jedan od najvećih islamskih blagdana, čija su obilježja prinos žrtve Kurban i hadž, hodočašće u sveta mjesta, a središnju bajramsku molitvu u zagrebačkoj džamiji predvodio je jutros predsjednik Mešihata Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić.

U poruci istaknuo je važnost Kurbana žrtve, darivanje onima koji su najpotrebniji, te hadž, hodoćašće na sveto mjesto Arafat. Žrtva u islamu ima i socijalno značenje, jer mislimo na najpotrebnije među nama, a ujedno je to blagdan vjere i nade, kazao je Omerbašić.

"Kako bismo došli do cilja u našem vjerskom životu, kao vjernici moramo se žrtvovati, odricati čekajući ostvarenje svojih nadanja. Svevišnjem ne treba krv i meso naših žrtava, nego snaga naše vjere", naglasio je Ševko Omerbašić, dodavši kako je sadašnji život praćen brojnim izazovima, krizama i sukobima, pa zbog toga i žrtve imaju većega smisla.

Omerbašić je upozorio i na brojne sukobe i žarišta vezana uz muslimane koji su nerijetko žrtve neokolonijalnih sila, ali i međumuslimanskih sukoba. Podsjetio je na mnoge samoubilačke atentate, posebice u Pakistanu i Afganistanu, te u Iraku.

Muslimani moraju progovoriti o tom fenomenu i ozbiljno se s njim uhvatiti u koštac, jer će u protivnom islam, kao vjera, biti obilježen religijom koja potiče te postupke, što nikako nije u skladu s učenjem islama, rekao je Omerbašić.

Zbog toga, dodao je, autoritet islama je dosta ugrožen, pa je sve više među zapadnim kritičarima onih koji misle da islam i njegovo učenje stoje iza tih suludih čina.

Sveta je zadaća svih predstavnika islama čuvati "ugled naše uzvišene vjere u onom obliku i sadržaju u kakvom ga je Svevišnji objavio svom poslaniku Muhamedu", kazao je Šefko Omerbašić.

Napomenuo je kako su muslimani uz današnji blagdan, u vjerskom smislu postali obezglavljeni onoga trenutka kada je nestalo vrhovnoga vjerskoga autoriteta, kada su se kompetencije islama prebacile na nacionalne, državne i lokalne razine. Svi pokušaji da se obnovi vrhovni muslimanski autoritet ostali su bez uspjeha, a umjesto toga pojavili su se brojni kvazi-autoriteti koji opasno ugrožavaju jedinstvo i slogu vjernika, pomažući nastanak velikoga broja sekti i sljedbi, kazao je Omerbašić.

Govorio je i o ugroženosti islama u Europi, upravo zbog nedostatka vjerskoga autoriteta, ustvrdivši kako među muslimanima u Europi nema pravih ljudi koji bi omogućili svojim vjernicima osigurati dostojan vjerski život.

"U našoj je vjeri", istaknuo je Omerbašić, "vrlo bitno držati se razuma, suzbijati emocije i egoizam koje nerijetko uzrokuju brojne probleme u među islamskim vjernicima". Izrazio je zadovoljstvo da muslimani u Hrvatskoj imaju dostojan vjerski život, rekavši kako vjera traži odricanje, žrtvovanje za najpotrebnije i siromašne, što se naročito očituje u ovim blagdanskim danima.

Na kraju svoje poruke predsjednik Mešihata Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić vjernicima je čestitao Kurban bajram tradicionalnim pozdravom - Bajram Mubarek Šerif Olsun.

Islamskim vjernicima blagdan su čestitali i predstavnici hrvatskog državnog vrha te zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Ove je godine iz Islamske vjerske zajednice u Zagrebu na hadž otišlo 66 muftija, muškaraca i žena.