Regija
0

U Vijeću sigurnosti UN-a očekivana podjela oko Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je na zatvorenoj sjednici saslušalo novi apel Srbije da joj pomogne sačuvati teritorijalni integritet i spriječi najavljenu uspostavu nezavisnosti Kosova, nakon čega je rasprava ponovo potvrdila podijeljenost Vijeća i nemogućnost da se unutar njega postigne sporazum o pitanju Kosova.

"Na hitnoj sjednici sazvanoj na zahtjev Srbijanaca mogli smo čuti jako važnu izjavu ministra vanjskih poslova Srbije i različitih članova Vijeća. No, nije bilo stvarnih iznenađenja, ponovljena su poznata stajališta", kazao je nakon sjednice predsjedavajući - ambasador Paname Ricardo Alberto Arias.

Ocijenio je da će daljnji koraci u procesu zavisiti od svake zemlje te od Evropske unije jer je "Kosovo prije svega evropsko pitanje". Arias je rekao kako ne vidi da je Vijeće sigurnosti UN-a sposobno postići neki daljnji sporazum o tome pitanju.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, koji je na sjednici zatražio da Vijeće sigurnosti UN-a "zaštiti ugroženi teritorijalni integritet Srbije kao članice UN-a", a od glavnog tajnika UN-a da poništi najavljene akte o nezavisnosti Kosova.

Ocijenio je kasnije kako je "većina članova Vijeća, koja je govorila na sjednici podržala nastavak pregovora". Veliki interes zemalja članica UN za praćenje sjednice i ishod rasprave, po Jeremiću je dokaz da slučaj "Kosova nije jedinstven, jer u svijetu postoji puno etničkih pokreta sa secesionističkim namjerama".

Naglasio je spremnost Srbije za daljnje pregovore i traženje kompromisnog rješenje oko Kosova, rekavši kako nema primjera da je neki međunarodni problem proglašen nerješivim nakon samo 15 mjeseci pregovora, nudeći za usporedbu probleme na Bliskom istoku, Africi i drugdje.

Ponovio je kako "Srbija neće upotrijebiti silu" kako bi spriječila secesiju Kosova, ali će zato primijeniti sve političke, diplomatske i ekonomske mjere, i to dugoročno, kako bi poništila "nelegitimnu secesiju".

Na traženje novinara da precizira neke od mjera, rekao ja da je to "državna tajna". Ako dođe do nezavisnosti Kosova, to će "unazaditi evropsku integraciju cijele regije zapadnog Balkana", ocijenio je Jeremić.

Britanski ambasador John Sawers izjavio je da je slučaj Kosova jedinstven, jer je pokrajina pod upravom UN-a prema Rezolucije 1244 koja poziva na nalaženje konačnog statusa za Kosovo ne limitirajući ga.

"Mi u regiji, u EU-u, moramo preuzeti odgovornost. Najbolje rješenje je Ahtisaarijev plan. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati idućih dana. Ministri EU-a sastat će se u Bruxellesu u ponedjeljak", dodao je Sawers.

Po riječima predstavnika SAD-a Alejandra Wollfa rasprava je ponovo pokazala da je Vijeće "blokirano", kao i da je slučaj Kosova jedinstven, što je posljedica etničkog čišćenja u vrijeme Slobodana Miloševića.

"Stajalište SAD-a je jasno. Vjerujemo da je Ahrisaarijev plan o nadziranoj nezavisnosti pravi put dalje da se osigura budućost i Kosovara i Srba, da i Kosovo i Srbija budu na putu u euroatlantske institucije", rekao je Wollf.

Ruski predstavnik Vitalij Čurkin ocijenio je da je sastanak postigao "više od očekivanoga" te da je u dvorani bilo puna članica UN-a koje nisu u Vijeću sigurnosti, jer je "pitanje teritorijalnog integriteta temeljno za svakog diplomata i svaku zemlju".

"Nijedna članica Vijeće sigurnosti UN-a, osim SAD-a i članica EU-a, nija izrazila jasnu podršku smjeru akcije koji oni zagovaraju", izjavio je Čurkin, ocijenivši to važnim izrazom raspoloženja u Vijeću.

Rusija je, po njegovim riječima, snažno podržala nastavak pregovora Beograda i Prištine i traženje kompromisnog rješenja koje će biti utemeljeno na međunarodnom pravu i neće destabilizirati Balkan.

Na pitanje o presedanu koji se stvara s nezavisnošću Kosova, rekao je da "vidi oko 200 situacija sa složenom povijesti, u blizini Rusije i udaljenim područjima, te da se može čuti zabrinutost sa svih krajeve svijeta zbog međunarodnih posljedica koje mogu uslijediti".

Na pitanje novinara namjerava li Rusija sazivati novu vanrednu sjednicu Vijeće sigurnosti tokom vikenda, kada se očekuje proglašenje nezavisnosti Kosova, Čurkin je odgovorio kako on da je novinar, ne bi odlazio iz New Yorka prije nedjelje.

Prema najavama iz diplomatskih krugova, prenosi Hina, nova vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu očekuje se u nedjelju navečer.