Beograd
0

U utorak nastavak suđenja Mladićevim 'jatacima'

FENA
Suđenje grupi optuženih za skrivanje i pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću trebalo bi da se nastavi u utorak, 9. juna, u Drugom opštinskom sudu u Beogradu svjedočenjem bivšeg šefa Vojno-sigurnosne agencije, penzionisanog generala Aca Tomić, javili su u nedjelju beogradski mediji . Tomić bi trebalo da svjedoči o svojim saznanja u vezi s kretanjem Mladića, odnosno primopredajom vojnih vozila kojima se, kako se sumnja, služio u vrijeme skrivanja. Sud je krajem aprila prihvatio prijedlog branilaca optuženih da se kao svjedok sasluša general Tomić, dok je ostale prijedloge za svjedočenje nekadašnjeg vojnog i državnog vrha odbio kao neosnovane.

Tomić bi trebalo da svjedoči o svojim saznanja u vezi s kretanjem Mladića, odnosno primopredajom vojnih vozila kojima se, kako se sumnja, služio u vrijeme skrivanja. Sud je krajem aprila prihvatio prijedlog branilaca optuženih da se kao svjedok sasluša general Tomić, dok je ostale prijedloge za svjedočenje nekadašnjeg vojnog i državnog vrha odbio kao neosnovane.

Prvooptuženi za skrivanje Mladića bio je penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo koji je preminuo sredinom prošlog ljeta.

Na optuženičkoj klupi, zbog pomoći učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela, ostali su takođe bivši oficiri VRS-a Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, a tu su još i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Ljiljana Vasković, Saša Badnjar, Predrag Ristić, Borisav Ivanović. Oni se terete da su u "produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužilac Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega koja ga tereti za 15 krivičnih djela ratnih zločina i genocida.