Regija
0

U UN-u ponovno rasprava o Kosovu na zahtjev Srbije

FENA
Danas će se u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda ponovno raspravljati o Kosovu, i to na zahtjev Srbije. Šef srbijanske diplomatije Vuk Jeremić na čelu je posljednjeg pokušaja da se na međunarodnom planu blokira proglašenje nezavisnosti Kosova, koje se očekuje u roku od nekoliko dana.

Sjedinjene Države i Evropska unija planiraju priznati državnu nezavisnost Kosova, izvještava VoA. Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je u srijedu Beograd da prihvati realnost i okrene se drugim problemima, kao što je potpuna integracija u Evropu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je nakon susreta s predstavnicima Unije u Ljubljani da nije optimističan kada je u pitanju ishod današnje sjednice Vijeća sigurnosti.

U Washington je doputovala šefica grčke diplomacije Dora Bakoyannis, koja će s državnom tajnicom Condoleezzom Rice razgovarati o situaciji na Kosovu te o širenju NATO saveza na države zapadnog Balkana.

Grčka ministrica je izjavila kako će pozvati Washington da ne vrši pritisak na Evropsku uniju da priznaju državnu nezavisnost Kosova.

U govoru u vašingtonskom Centru za strateška i međunarodna istraživanja Dora Bakoyannis je izjavila da EU treba provesti dodatne diskusije prije nego što usvoji jedinstveno stajalište o nezavisnosti Kosova.

Dora Bakoyannis i Condoleezza Rice će također raspraviti planove NATO saveza da ponudi članstvo Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji. Atina prijeti da će blokirati makedonsko članstvo ako vlada u Skoplju ne promijeni službeno ime države.