Hrvatska
0

U Udbini azbestom truju 'glupe Bosance'

Sarajevo-x.com
Foto: Novi list
Foto: Novi list
U Udbinu, malo hrvatsko mjesto u Lici, pišu hrvatski mediji, dovezeno je 150 tona azbestnog otpada iz Rijeke, koji je istovaren nedaleko od komunalne deponije, gdje je teškom mehanizacijom započeto njegovo ukopavanje u zemlju. Lokalnim mještanima, koji su mahom iz BiH, koji žive u blizini, ovo je bio alarm za uzbunu.

Riječki 'Novi list' piše da je dio otpada u okviru noći dovezen na mjesto za odlaganje, a radi se o velikoj količini azbestnog otpada, prema procjenama općinske administracije, o 150 tona.

Reakcije mještana su bile burne, a najglasniji je bio Bosanac Jasmin Vikić čija je kuća svega nekoliko stotina metara udaljena od azbestnog otpada.

Međutim, općinski načelnik Udbine je izjavio da je na tom mjestu planirano građenje azbestnog odlagališta i da za ovo što je učinjeno postoji valjana dokumentacija i odobrenje državnih vlasti.

Reakcije mještana su burne jer je lokacija na kojoj je azbest istovaren, udaljena manje od dva kilometra od centra ovog gradića.

"Mi smo hrvatsko slijepo crijevo. Smatraju nas glupim Bosancima, pa nam zato i uvaljuju smeće koje niko neće. Imamo informacija da je među otpadom i materijal iz Salonita u Vranjicu koji su vozali prema Rijeci. Niko ga nije htio, osim našeg načelnika. Ovdje nema ničega, privreda je odavno mrtva, mladi odlaze jer nemaju perspektivu. Imali smo samo čist zrak i mogućnot razvoja kakvog takvog turizma. Sad će s ovakvim projektom uništiti i to", ogorčeni su Udbinjani, prenosi net.hr

Azbest je, međutim, ujedinio lokalno nacionalno miješano stanovništvo koje je izbjeglo iz BiH. Nakon operacije 'Oluja' HV-a, Srbi su se iselili, a došli su Hrvati iz BiH.

'Gradnja kasete za opasni azbest među hiljadu Srba te Hrvata doseljenih nakon Oluje iz okolice Banje Luke", kaže Jasmin Vikić, 'donijet će i jednu dobru stvar. U ponedjeljak će zajedno Udbinu "braniti" – musliman Jasmin, Hrvat Ante i Srbin Ranko.'