Srbija
0

U tajnoj arhivi fotografija egzekucije Draže Mihailovića?

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na osnovu izjave jednog arhivara, koji je sortirao materijal o Dragoljubu Draži Mihailoviću, Državna komisija Srbije koja istražuje mjesto njegovog pogubljenja, smatra da u jednom arhivu van teritorije Beograda postoje zapisnik i fotografija sa egzekucije.

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen kaže za "Blic" da je ovaj materijal bio sačinjen da bi se Josip Broz tito uvjerio da je presuda izvršena.

Komisija posjeduje zapise koji jasno ukazuju kako je premještan materijal i kako su često postavljani lažni tragovi o toj dokumentaciji. 

Uprkos tome, Homen tvrdi da je komisija veoma blizu potvrdi da je komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini najvjerovatnije strijeljan i pokopan u Lisičijem potoku, preko puta zgrade TV "Pink", na beogradskom Dedinju. 

Do ovog zaključka Komisiju navode uporedne analize iskaza više stotina svjedoka koje su ispitali njeni članovi i republički tužilac, istražujući mjesto pogubljenja i pokopa Mihailovića. 

"Tačna lokacija na Lisičijem potoku još se utvrđuje, ali sumnja se na mesto preko puta zgrade RTV „Pink”, gde je 1946. godine bio zatvor Ozne, ili na teritoriju nekadašnjeg kamenoloma",  kaže Homen.

On je dodao da će u toku  naredne nedjelje Republičko tužilaštvo u cilju istrage zatražiti  od članova porodice Draže Mihailovića uzorke DNK.