{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U subotu pokop Jovanke Broz u Kući cvijeća uz vojne počasti

F
25.10.2013. u 12:31
0
40
U subotu pokop Jovanke Broz u Kući cvijeća uz vojne počasti
0
U subotu pokop Jovanke Broz u Kući cvijeća uz vojne počasti
Jovanka Broz
Udovica nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanka Broz, bit će pokopana u subotu u 12 sati uz vojne počasti pored grobnice svog supruga u Kući cvijeća u Beogradu, koja je sastavni dio Muzeja historije Jugoslavije.
Jovanka Broz preminula je 20. oktobra u Kliničkom centru Srbije u 89. godini, nakon dvomjesečnog liječenja i prethodnih tri desetljeća života u izolaciji, nakon Titove smrti 1980.

Sprovodu Jovanke Broz, za koji je porodica tražila da bude skroman i bez posebnih ceremonija, prisustvovat će dvadesetak izaslanstava antifašista iz svih krajeva bivše Jugoslavije, te brojni poklonici koji lično ili organizovano Kuću cvijeća i inače posjećuju uz obljetnicu Titove smrti i nekadašnji praznik Dan mladosti 25.maja.

Beogradski mediji u petak izvještavaju da će lijes Jovanke Broz biti položen u Kući cvijeća, lijevo od grobnice u centralnom dijelu, bez vjerskih i ideoloških simbola i bez državne zastave, uz zvuke posmrtnog marša i uz vojne počasti.

Na lijesu neće biti ni jugoslavenska ni srpska trobojka jer, po ocjeni odbora za pokop, "Jovanka nije imala državnu dužnost", dok je vojne počasti - počasnu stražu uz odar i plotun zaslužila kao potpukovnica JNA i nositeljica Partizanske spomenice 1941.

Na ploči od bijelog mramora, identičnoj onoj na Titovoj grobnici, pisat će samo "Jovanka Broz 1924-2013", a počasnu stražu od pripadnika Garde Vojske Srbije preuzet će Jovankini saborci iz Šeste ličke partizanske brigade.

Kako je najavljeno, na sprovodu će govoriti premijer Ivica Dačić, Jovankin rođak Goran Aleksić i predsjednik Saveza udruge boraca Narodnooslobodilačkog rata 1941-45 (SUBNOR) Miodrag Zečević. Predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na sprovodu će zastupati njegova supruga Dragica jer, po objašnjenju u uredu šefa države, Nikolić ima ranije preuzete obaveze.

Prema dosadašnjim najavama u beogradskim medijima, očekuje se da će izaslanstvo Srba iz Hrvatske predvoditi saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, dok će na čelu crnogorskog izaslanstva biti ambasador Igor Jovović, te predstavnici SUBNOR-a i antifašista - general Jovo Kapičić i nekadašnja ambasadorica u Beogradu Anka Vojvodić.

Dolazak na pokop najavila su i izaslanstva Jugoslavenskog centra "Tito" iz Beograda, društava "J. B. Tito" iz Banje Luke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Evrope iz Jajca, KP Hrvatske, Udruženja građana "J. B. Tito" iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije, Narodne komunističke partije BiH, Saveza antifašista i boraca NOR kantona Sarajevo i drugi.

Posljednja dva mjeseca prije smrti Jovanka Broz provela je na intenzivnoj njezi u Kliničkom centru Srbije gdje je 23. augusta primljena iznimno lošeg zdravlja i polusvjesna jer je, prema riječima porodice, odbijala ljekarsku pomoć.

Jovanka Budisavljević - Broz rođena je 1924. godine u zaseoku Pećane kod Korenice, u Lici, tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Prema navodima iz biografije, imala je 17 godina kad je postala članicom Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a sudjelovala je u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB) od 1941. Većina članova njene porodicestradala je tokom Drugog svjetskog rata.

Nositeljica je više ordena i Partizanske spomenice 1941. U braku s Titom bila je od 1952. do njegove smrti 1980. godine, nakon čega je izolovana i neslužbenom odlukom tadašnjih vlasti praktički protjerana iz javnog života.

Vlada Srbije odlučila je udovoljiti njenoj želji da bude pokopana uz svog supruga i omogućila da i Jovanka Broz počiva u Kući cvijeća, na Dedinju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: