Regija
0

U stanu Pukanićevih pronađen kokain

FENA
U stanu obitelji Pukanić pronađeno je 15 grama kokaina, potvrđeno je to analizom MUP-ovog Centra za vještačenja.

"Riječ je o kokainu lošije kvalitete za koji još nije utvrđeno kome pripada, pa se kriminalistička obrada nastavlja", potvrdila je danas Hini glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba.

U policiji i USKOK-u i dalje ne žele otkriti na koji način je preko vikenda pronađena droga za koju novinar i suvlasnik tjednika "Nacional" Ivo Pukanić tvrdi da ju je među stvarima njegove supruge Mirjane pronašla njihova čistačica, nakon čega je on pozvao policiju.

Njegov odvjetnik Veljko Miljević je danas, pak, za njega zatražio zaštitu od Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) koji je od početka slučaja, odnosno prisilnog odvođenja na liječenje Mirjane Pukanić stao u njezinu zaštitu.

Miljević kaže da je zaštita tražena zbog neobjektivnog medijskog izvještavanja o njegovom branjeniku, ali prije svega zbog zaštite Pukanićeve maloljetne kćeri. "Predlažemo da netko iz HHO-a priča s njom i da čuje i njezinu stranu priče", kazao je Miljević.

Slučaj supružnika Pukanić u javnost je izašao nakon što je Mirjana Pukanić početkom travnja prisilno s lisicama na rukama odvedena iz svog stana na psihijatrijsko liječenje koje je sud naknadno proglasio nezakonitim.

Mediji su proteklih dana pisali da su supružnici Mirjana i Ivo Pukanić uživali kokain te da su drogu skrivali u sefu u stanu, a sama Mirjana je supruga kazneno prijavila, navodno zbog psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja te jer ju je uvukao u ovisnost o kokainu.

Osim istrage o odgovornosti za nezakonito odvođenje Mirjane Pukanić u bolnicu, obiteljskom nasilju te zlouporabi droga, policija I tužiteljstvo vode istragu i o pokušaju ubojstva Ive Pukanića na kojega je pucao nepoznati muškarac. On je kao krivce prozvao dilere koji su ga navodno iznuđivali zbog supruginih kokainskih dugova.

Povjerenstvo za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore (HLK) sutra će, pak, odlučiti o pokretanju disciplinskog postupka na temelju očitovanja dviju liječnica koje su, po nalazu inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, prekršile zakon u slučaju prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić.

Prema nalazu inspekcije, u "slučaju Pukanić" zakon su prekršile liječnica obiteljske medicine Jasna Lulić koja je napisala uputnicu za hospitalizaciju Mirjane Pukanić a da je nije pregledala, te liječnica Hitne medicinske pomoći Dunja Tomljenović jer je pacijentica hospitalizirana u bolnici Vrapče umjesto u najbližoj bolnici.

Sud komore koji razmatra cijeli slučaj odredit će kaznenu mjeru, a mogući su ukor, javni ukor, privremeno oduzimanje ili trajno oduzimanje licence.