Grupa 484
0

U Srbiji živi 97.000 izbjeglica iz BiH i Hrvatske

FENA
U Srbiji trenutno živi 97 hiljada izbjeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te više od 200.000 interno raseljenih s Kosova, objavila je u utorak srbijanska nevladina organizacija Grupa 484 u povodu Svjetskog dana izbjeglica, 20. juna.

Na press konferenciji organizacije Grupa 484, koja se bavi pitanjima izbjeglica i raseljenih, predstavnica Povjereništva za izbjeglice Srbije Danijela Popović Roko rekla je da je 2008. Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) Srbiju svrstalo među pet zemalja u svijetu sa dugotrajnom izbjegličkom krizom.

Oko 75 posto izbjeglica koji su u Srbiji, po njezinim riječima, došli su iz Hrvatske, kamo se, kako je rekla, vratilo 18 posto izbjeglih, dok se u Bosnu i Hercegovinu vratilo oko 34 posto ljudi koji su došli u Srbiju.

Popović Roko je dodala da je broj povratnika u BiH veći nego u Hrvatsku jer su im u BiH omogućeni mnogo bolji uvjeti za povratak te su im vraćena i mnoga imovinska prava.

Šef misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Srbiji Hans Ola Urstad ukazao je na važnost pozornosti javnosti za ublažavanje posljedica ratova i naglasio da će međunarodna zajednica nastaviti pomagati u rješavanju tih problema.

On je uputio apel državama regije da nastave sa normalizacijom odnosa kako bi se za povratak izbjeglica i raseljenih stvorili bolji uvjeti.

Voditelj ureda UNHCR-a u Srbiji Lennart Kotsalainen istaknuo je kako balkanske zemlje trebaju rješavati problem izbjeglica te da one trebaju prestati očekivati da će sve probleme riješiti međunarodna zajednica.