Bez većih kršenja izbornog procesa
0

U Srbiji zatvorena birališta, Tadić u prednosti nad Nikolićem

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
U Srbiji su danas održani opšti izbori na kojima su građani glasali za predsjednika države, te buduće sazive republičkog i vojvođanskog parlamenta i lokalnih samouprava. Prema prvim rezultatima, u prednosti za predsjednika vodi Boris Tadić.

B92 nezvanično saznaje da je Tadić (DS) osvojio 26,2 posto, Nikolić (SNS) 25 posto, Dačić (SPS-PUPS-JS) 14,6 posto, a četvrti je lider DSS Vojslav Koštunica sa 7,2 posto.

   Mediji javljaju da je riječ  o uzirku od 20 do 25 posto.

Birališta su otvorena u 7 sati, a zatvorena u 20 sati, s tim što su građani koju su se u to vrijeme zaekli na biralištima imali pravo da glasaju. Nakon zatvaranja biračkih mjesta završena je i predizborna ćutnja.

Posmatrači očekuju da će izlaznost biti oko 60 posto, što je gotovo isto kao na izborima 2008. godine. 

Posmatrači nisu primijetili neka veća kršenja izbornog procesa, koji bi mogli da ugroze regularnost izbora.

Pravo glasa na izborima je imalo 6.770.013 građana, koji su birali predsjednika države između 12 predsjedničkih kandidata, kao 250 poslanika republičkog parlamenta između 18 izbornih lista.
Građani su glasali na 8.390 biračkih mjesta od kojih su 38 u 22 zemlje u inostranstvu. 

Predsjedničke i parlamentarne izbore na Kosovu je organizovala Republička izborna komisija Srbije u saradnji s Misijom OEBS, a građani su glasali na 90 biračkih mjesta na 28 lokacija, dok su se u bar dvije srpske opštine održavali i lokalni izbori.

Ovo je prvi put, od uvođenja višestranačja u Srbiji 1990. godine da su se istovremeno organizovali izbori za predsjednika, poslanike republičkog parlamenta, poslanike vojvođanske skupštine i odbornike lokalnih parlamenata.

Zvanični rezultati izbora na svim nivoima treba da budu utvrđeni najkasnije 10. maja, dok prva sjednica novog saziva Narodne skupštine Srbije treba da bude održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata, odnosno, najkasnije 8. juna.

U parlament Srbije će ući samo one stranke koje pređu cenzus od pet odsto glasova od ukupnog broja glasova birača, a isti princip važi i za skupštine opština i gradova.

Za manjinske liste važi prirodni prag, koji se dobija kada se zbir glasova stranaka koje pređu cenzus od pet odsto podijeli sa 250, što obično iznosi oko 15.000 birača.
Skupština Srbije buduću vladu mora da izabere najkasnije u roku od tri mjeseca, inače će, kako propisuje Ustav, biti raspuštena i biće održani novi izbori, koji moraju biti okončani najkasnije za 60 dana.

Kandidata za premijera predlaže predsjednik Republike, nakon čega mandatar predlaže program i sastav vlade.

Vlada je izglasana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja poslanika i njen mandat počinje da teče od momenta polaganja zakletve.

Za predsjednika Srbije bit će izabran kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali ili se održava drugi krug izbora u roku od 15 dana od dana prvog glasanja na kojem učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova u prvom krugu izbora.

Eventualni drugi krug izbora za predsjednika biće održan 20. maja.