Snježne padavine i u susjedstvu
0

U Srbiji u 26 općina izvanredno stanje, Beograd zameten

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Broj općina u kojima je zbog višednevnih snježnih padalina i veoma niskih temperatura u Srbiji na snazi izvanredno stanje u petak je s jučerašnjih 14 porastao na 26, a snijeg koji neprekidno pada već 15 sati značajno je usporio život i u glavnom gradu Beogradu, gdje je zabilježeno i povećanje broja prometnih nezgoda.

Radi raščišćavanja zametenih putova srbijanska vlada odlučila je u petak da u 29 najugroženijih općina i gradovima Kraljevu i Novom Pazaru iz robnih rezervi uputi pomoć u gorivu i ulju za loženje, te je također izdvojila finansijska sredstva za uklanjanje posljedica elementarnih nepogoda u 15 općina.

Načelnik Sektora za izvanredne situacije srbijanskog MUP-a Predrag Marić kazao je kako se situacija na terenu u posljednih 10 sati mijenjala pa je izvanredno stanje proglašeno u još 12 općina u odnosu na prethodne dane, a da je dobra vijest to što će se tokom vikenda raditi na raspodjeli vladine pomoći ugroženim mjestima.

Zbog velikih snježnih padalina i veoma niskih temperatura u Srbiji je proteklih dana do sada evidentirano šest umrlih osoba i taj je broj, po Marićevim riječima, za sada nepromijenjen.

Zbog vremenskih neprilika u cijeloj Srbiji, ministarstvo znanosti i obrazovanja naložilo je načelnicima školskih uprava da, ukoliko ne postoje odgovarajući uvjeti za rad i ako je ugrožena sigurnost djece i učenika, stožerima za izvanredne situacije lokalnih samouprava predlože donošenje odluka o prekidu nastave.

U Beogradu je gradska uprava donijela odluku da se, zbog vremenskih neprilika, u poslijepodnevnoj smjeni u svim beogradskim osnovnim i srednjim školama ne održi nastava, a mediji izvješćuju kako je u pojedinim srbijanskim mjestima nastava već otkazana za cijeli sljedeće sedmice.