Regija
0

U Srbiji šestina stanovništva bez osnovne škole

FENA
Beograd
Beograd
Od oko 7,5 miliona građana Srbije njih više od 1,2 miliona nema osnovnoškolsko obrazovanje, a 3,5 posto potpuno je nepismeno, objavio je beogradski časopis "Biznis i finansije", a prenijeli u utorak beogradski elektronski mediji.

Prema podacima srbijanskog Zavoda za statistiku, više od 227.000 stanovnika Srbije potpisuje se palcem, 126.127 građana završilo je od jednog do tri razreda osnovne škole, dok 898.847 stanovnika ima između četiri i sedam razreda osnovne škole.

Rezultati testova čitanja u Srbiji pokazali su da je 40 posto onih koji se izjašnjavaju kao pismeni, ustvari nepismeno, dok je na testu pisanja taj postotak još veći.

Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj se za posljednjih 15 godina smanjio broj visokoobrazovanih i tako danas sedam posto građana ima fakultetsku diplomu.

Godišnje u Srbiji ostane nepopunjeno 10.000 slobodnih mjesta u srednjim školama, iako je to školovanje besplatno, a prema procjenama kapaciteti 15 raspoloživih škola za obrazovanje odraslih tek za 150 godina mogli bi opismeniti nepismene i polupismene.

S izdvajanjem oko 3,8 posto bruto nacionalnog dohotka za oko pola miliona učenika Srbija je među zemljama s najnižim izdvajanjem za obrazovanje u Evropi.