{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Srbiji porast nasilja i diskriminacije prema LGBT populaciji

F
18.5.2012. u 20:21
0
5
U Srbiji porast nasilja i diskriminacije prema LGBT populaciji
0
U Srbiji porast nasilja i diskriminacije prema LGBT  populaciji
Foto: Press.rs
U Srbiji je 2011. zabilježen porast nasilja i diskriminacije prema LGBT (lezbijskoj, gay, biseksualnoj i transrodnoj) populaciji, navodi se u najnovijem izvešću srbijanske nevladine organizacije Gej strejt alijansa (GSA), predstavljenom u petak, u kojem se ističe da su beogradski gradonačelnik i gradska uprava osigurali uvjete za otvaranje Sigurnog prostora za žrtve nasilja na osnovi seksualne orijentacije i rodnog identiteta.
Kako se navodi u izvješću GSA, fizičko nasilje nad pripadnicima LGBT zajednice poraslo je za 30 posto u odnosu na 2010. Srbija, kako se dodaje, u najvećoj mjeri ima adekvatan pravni okvir za borbu protiv nasilja i diskriminacije, ali i dalje postoji problem njegove implementacije. Također se navodi kako su grad Beograd i gradske institucije u 2011. godini uvrstile prava i sigurnost LGBT osoba među pitanja kojima treba ukazati posebnu pozornost.

Na predstavljanju izvješća u beogradskoj Skupštini gradonačelnik Dragan Đilas, o kojem se govori kao i o potencijalnom novom srbijanskom premijeru, kazao je kako je dužnost svih dijelova društva, a prije svega političara, zauzeti se za veću toleranciju prema LGBT populaciji. Istaknuo je kako bi poseban pritisak trebalo izvršiti na političare, posebice one koji se samo deklarativno u javnosti zauzimaju za prava LGBT populacije. Zauzeo se da ove teme dobiju više prostora u medijima i najavio da će Beograd pokrenuti projekt širenja tolerancije po školama.

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković kazao je kako postoji svijest o stupnju netolerancije prema LGBT populaciji i da ona proizlazi iz nepoznavanja problema. Istaknuo je da je napad na pripadnike te populacije neprihvatljiv te ukazao na ulogu koju moraju imati političari i mediji.

Predstavljanje izvješća o stanju ljudskih prava LGBT populacije organizirano je drugu godinu zaredom, u sklopu obilježavanja 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Zbog velikih sigurnosnih rizika potkraj rujna 2011. godine srbijanska je policija zabranila sve javne skupove najavljene za 1. i 2. oktobra 2011. u Beogradu, među kojima i ranije najavljenu "Paradu ponosa" posvećena promicanju prava homoseksualaca.

Na posljednjoj održanoj "Paradi ponosa" 10. oktobra 2010., prvoj nakon devetogodišnje stanke, u sukobima oko 6000 njezinih protivnika i policije u Beogradu je privedeno oko 250 izgrednika, a ozlijeđeno je oko 150 policajaca te je počinjena šteta veća od miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: