Epidemija virusa
0

U Srbiji oko 20 hiljada oboljelih od nove gripe

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U Srbiji je od nove gripe do sada oboljelo između 20.000 i 30.000 građana, rekao je za „Blic” ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Ministar, koji je zbog nepovoljne epidemiološke situacije proglasio epidemiju virusa A H1N1 u Srbiji, dodaje da građani neće dugo čekati na vakcinaciju, jer će ona početi dan nakon što prva pošiljka cjepiva stigne u Srbiju, početkom decembra.

Branislav Tiodorović, predsjednik Komisije za nabavku vakcine i član Radne grupe za pandemiju, nada se da će Srbija najveći broj vakcina dobiti do kraja januara, jer u februaru i martu „nema smisla sprovoditi vakcinaciju”, piše Blic.

U Nišu i Kragujevcu zabilježeni su smrtni slučajevi. Na Infektivnoj klinici u Nišu u noći između utorka i srijede je preminuo 59-godišnji muškarac za koga se sumnja da je obolio od novog gripa. On je u teškom stanju hospitalizovan u ponedjeljak uveče.

"Pacijent je u ponedjeljak ujutru na svoj zahtjev izašao iz bolnice u Knez Selu. Bolovao je od opstruktivne bolesti pluća, imao je i teško srčano oboljenje, a godinama je patio i od dijabetesa, čak mu je bilo amputirano stopalo”, rekao je direktor Klinike za zarazne bolesti Žarko Ranković. U Nišu je prošlog četvrtka umro pacijent obolio od novog gripa. Dvadesetosmogodišnji mladić iz Vranja i dalje je u jako teškom stanju.

J. D. (55), pacijentkinja iz Velikog Šiljegovca zaražena virusom A H1N1, preminula je u srijedu na infektivnom odeljenju kruševačke bolnice. Prema rečima Vojkana Kulića, direktora kruševačkog Zdravstvenog centra, ona se u utorak po podne javila u bolnicu u teškom stanju, sa visokom temperaturom. Tokom noći je stavljena na respirator, a u ranim jutarnjim časovima je preminula.

U međuvremenu, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde zabranila je do daljeg posjete zatvorenicima, na osnovu razvoja epidemiološke situacije i proglašenog stanja epidemije. Zabrana se odnosi na izlazak osuđenih lica van zavoda po osnovu pogodnosti, posjete porodica i bliskih lica. Od zabrane su izuzete službene posjete advokata i postupajućih sudija.