Regija
0

U Srbiji objavljen prvi pravopis romskog jezika

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Visoka škola za obrazovanje odgajatelja u Vršcu, koja je prije dvije godine uvela i romske studije, objavila je "Pravopis romskog jezika" na svijetu.

Pravopis autora Rajka Đurića daje pregled načela i pravila romskog pisma i pravopisa, njegovog glasovnog sistema i opširno objašnjava glasovne promjene i pojave u njemu, uključujući i upotrebu interpunkcije.

Knjiga sadrži i objašnjenja lingvističkih i pravopisnih termina i pojmova, kao i etimologiju glagola i njihovih značenja, što je originalan naučni rad dr. Đurića i njegov doprinos romologiji, koja je postala akademska disciplina na većem broju evropskih i vanevropskih univerzitetskih centara.

Prema ocjeni Romskog PEN centra, za razliku od drugih naroda i nacionalnih manjina, Romi nemaju svoje naučne institucije zbog čega se tako velikog i složenog posla moraju prihvatiti pojedinci.

Prema službenim podacima, u Srbiji živi oko 108.000 Roma, međutim, neslužbene procjene govore da ovoj zajednici pripada između 400.000 i 500.000 građana Srbije.