{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Srbiji najviše korupcije u krivičnim postupcima

F
6.10.2008. u 10:38
0
0
U Srbiji najviše korupcije u krivičnim postupcima
0
U Srbiji najviše korupcije u krivičnim postupcima
Srbijanska ministrica pravde Snežana Malović potvrdila je da postoji korupcija u srpskom pravosuđu, ali je dodala da pored sudija i tužilaca odgovornost za to snosi i policija.
"Korupcije najviše ima u krivičnim postupcima, takozvanim pritvorskim predmetima, postupcima stečaja privrednih društava i privatizacije, i sporovima velike imovinske vrijednosti. Na ovo su ukazivali nosioci pravosudnih funkcija. Kako bi se što bolje obračunala s korupcijom, država je usvojila strategiju za borbu protiv nje, donesen je akcioni plan, a Ministarstvo pravde pripremilo niz zakona", rekla je ona.

Povodom nedavne tvrdnje vršioca dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića da je u nekim tužilaštvima broj odbačenih prijava za koruptivna djela prevelik, ona je za "Politiku" od ponedjeljka rekla da podnesena krivična prijava ne znači obavezno krivični postupak i progon.

"Policija također ima odgovornost u dijelu koji se odnosi na pretkrivični postupak i prikupljanje dokaza", rekla je ministrica Malović, prenio je Tanjug.

Povodom informacije da Specijalno tužilaštvo nije željelo prihvatiti predmet u vezi s "fudbalskom mafijom", Malović je kazala da je to stvar procjene nadležnog tužilaštva, koje je, kako je kazala, samostalno u procjeni i "Ministarstvo nema ingerencije da vrši takvu procjenu i miješa se u rad tužilaštva".

O pitanju povećanja sigurnosti nosilaca pravosudnih funkcija ona je kazala kako resorno ministarstvo "čini sve da stvori bolje sigurnosne uslove za sudije i tužioce".

"Ispitat će se mogućnost pooštravanja sankcija za njihovo vrijeđanje i fizičko ugrožavanje. Nećemo tolerirati prijetnje i pritiske koji su im upućeni i jasno ćemo pokazati kako u takvim situacijama reaguje pravna država", naglasila je Malović.

Upitana da li će zakon o oduzimanju imovine kada bude usvojen, biti primjenjivan retroaktivno, ona je odgovorila: "Ovaj zakon će važiti za sve slučajeve koji u momentu njegovog stupanja na snagu nisu pravosnažno okončani. Zakon će se primjenjivati od 1. marta 2009. godine. Retroaktivne primjene neće biti."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: