Regija
0

U Srbiji najviše korupcije u krivičnim postupcima

FENA
Srbijanska ministrica pravde Snežana Malović potvrdila je da postoji korupcija u srpskom pravosuđu, ali je dodala da pored sudija i tužilaca odgovornost za to snosi i policija.

"Korupcije najviše ima u krivičnim postupcima, takozvanim pritvorskim predmetima, postupcima stečaja privrednih društava i privatizacije, i sporovima velike imovinske vrijednosti. Na ovo su ukazivali nosioci pravosudnih funkcija. Kako bi se što bolje obračunala s korupcijom, država je usvojila strategiju za borbu protiv nje, donesen je akcioni plan, a Ministarstvo pravde pripremilo niz zakona", rekla je ona.

Povodom nedavne tvrdnje vršioca dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića da je u nekim tužilaštvima broj odbačenih prijava za koruptivna djela prevelik, ona je za "Politiku" od ponedjeljka rekla da podnesena krivična prijava ne znači obavezno krivični postupak i progon.

"Policija također ima odgovornost u dijelu koji se odnosi na pretkrivični postupak i prikupljanje dokaza", rekla je ministrica Malović, prenio je Tanjug.

Povodom informacije da Specijalno tužilaštvo nije željelo prihvatiti predmet u vezi s "fudbalskom mafijom", Malović je kazala da je to stvar procjene nadležnog tužilaštva, koje je, kako je kazala, samostalno u procjeni i "Ministarstvo nema ingerencije da vrši takvu procjenu i miješa se u rad tužilaštva".

O pitanju povećanja sigurnosti nosilaca pravosudnih funkcija ona je kazala kako resorno ministarstvo "čini sve da stvori bolje sigurnosne uslove za sudije i tužioce".

"Ispitat će se mogućnost pooštravanja sankcija za njihovo vrijeđanje i fizičko ugrožavanje. Nećemo tolerirati prijetnje i pritiske koji su im upućeni i jasno ćemo pokazati kako u takvim situacijama reaguje pravna država", naglasila je Malović.

Upitana da li će zakon o oduzimanju imovine kada bude usvojen, biti primjenjivan retroaktivno, ona je odgovorila: "Ovaj zakon će važiti za sve slučajeve koji u momentu njegovog stupanja na snagu nisu pravosnažno okončani. Zakon će se primjenjivati od 1. marta 2009. godine. Retroaktivne primjene neće biti."