Mržnja upućena LGBT populaciji
0

U Srbiji donesena prva presuda za govor mržnje na internetu

Sarajevo-x.com
Parada ponosa u Beogradu (Foto: Blic.rs)
Parada ponosa u Beogradu (Foto: Blic.rs)
Svi koji na internetu budu širili govor mržnje mogu očekivati pojavljivanje na optuženičkoj klupi, smatra stručna javnost Srbije nakon donijete presude Višeg suda u Beogradu koji je u srijedu osudio Simu Vladičića zbog prijetnji upućenim pripadnicima LGBT populacije na Facebook grupi "500.000 Srba protiv gay parade".

Vladičić je osuđen za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na tri mjeseca zatvora i dvije godine uslovne kazne, piše Blic.rs.

"Ova presuda je značajna jer je njom kažnjen govor mržnje izrečen na internetu. Do sada je ovakvo ponašanje uvijek izmicalo kontroli, odnosno ostajalo izvan istražnog postupka i sudskog procesuiranja. Međutim, ovaj postupak, koji je počeo u septembru završen je veoma brzo saslušanjem okrivljenog i oštećenih, a zatim donošenjem presude. To je pokazatelj kako bi sudovi trebalo da funkcionišu, odnosno da efikasno i efektivno odlučuju", kaže za Blic Maja Mićić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Srbije.

Ona je istakla značaj presude, prije svega zbog toga što se za krivično djelo koristio Facebook.

S njom se slaže i Božidar Banović, profesor krivičnog prava, koji vjeruje da ova presuda može uticati na buduće slične slučajeve.

"U formalno-pravnom smislu ova presuda nema poseban uticaj da neko drugi mora njom da se rukovodi, jer u Srbiji sudska praksa nije izvor prava. Njen značaj leži pije svega u moralnom smislu, jer može da bude usmjeravajući faktor sudijama za neke buduće slučajeve, pogotovo ukoliko bude potvrđena od višeg suda", kaže Banović, ističući da će donijeta odluka da "obeshrabri neke druge počinioce istog krivičnog djela jer će imati na umu da se ovakvo ponašanje kažnjava".

Presuda Simi Vladičiću, ima poseban značaj pošto je to prva presuda u Srbiji koja kažnjava prijetnje motivisane mržnjom.