Regija
3

U slovenskim gradovima antimuslimanski grafiti i plakati

FENA
Ljubljana
Ljubljana
U slovenskim Jesenicama u srijedu su na više mjesta zapaženi grafiti protumuslimanskog sadržaja, što je oštro osudio tamošnji gradonačelnik, upozorivši na potrebu suživota u gradu.

"Jesenice su multietnički grad s velikim postotkom muslimana, zato smo ovim činom ogorčeni i oštro ga osuđujemo", rekao je gradonačelnik Tomaž Mencinger, rekavši da je naredio brisanje grafita, odmah nakon što su ga o tome obavijestili građani, ali da smatra da je riječ o pojedinačnom ispadu koji neće utjecati na odnose u toj sredini.

U gradu je oko 17 do 20 posto muslimana, uglavnom Bošnjaka iz BiH koji su tu doselili 1970-ih i 1980-ih godina, zapošljavajući se u tamošnjoj željezari i drugim industrijskim pogonima, te njihovih potomaka. Muslimanska vjerska zajednica u tom gradu djeluje već gotovo 30 godina u mirnom suživotu s ostalima, unatoč tome što je ove jeseni bilo napisa i o jačanju malobrojne selafitske zajednice među tamošnjim muslimanima.

Vjeruje se da su grafiti reakcija na nedavni teroristički napad u Parizu.

Sličan je ispad zabilježen proteklih dana i u Ljubljani. Na nekoliko lokala u ljubljanskom kvartu Vič bili su nalijepljeni tiskani plakati protuislamskog sadržaja. Plakat pod naslovom "Euroarabija - ne, hvala", s keltskim križem koji se smatra neonacističkim simbolom upozoravao je na ugroženost Europe od islamizacije i muslimana općenito.