{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sloveniji se krši Zakon o zaštiti osobnih podataka

F
2.6.2008. u 16:11
0
0
U Sloveniji se krši Zakon o zaštiti osobnih podataka
0
U Sloveniji se krši Zakon o zaštiti osobnih podataka
Kršenje Zakona o zaštiti osobnih podataka u Sloveniji je sve češća pojava sudeći po izvješću državne povjerenice za informacije Nataše Musar-Pirc koja je nedavno i sama ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela optužila da je prikupljanjem podataka iz telefonskih razgovora zaposlenih povrijedio njihovo pravo na privatnost tražeći "krticu" koja je medijima dostavila povjerljivu diplomatsku bilješku.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
U izvješću za parlament o svom radu za prošlu godinu navela je da je lani u Sloveniji pokrenuto 406 postupaka zbog sumnje da su kršene odredbe toga zakona u javnom i privatnom sektoru.

Najviše, više od 40 postupaka, pokrenuto je protiv zdravstvenih ustanova te više desetaka protiv raznih državnih i javnih tijela, čak i sudova i drugih pravosudnih tijela.

Kršenje Zakona o zaštiti privatnih podataka i o pravu javnosti kojoj moraju biti dostupni javni podatci uvelike raste zadnjih godina, a povjerenica navodi da je mnogo prijava poslodavaca koji pregledavaju elektroničku poštu zaposlenih. Također je bilo i mnogo prijava poslodavaca jer su zahtijevali uvid u medicinske podatke svojih zaposlenika iako su prava poduzeća na te podatke vrlo ograničena i odnose se uglavnom na izostanak s posla zbog bolesti. Poslodavci često pokušavaju dokazati da zaposleni zlorabe bolovanje, a to u postupku ne mogu dokazati bez podataka koji su dostupni samo liječnicima.

Povjerenica za informacije pak upozorava da liječnik i drugi zaposlenik u zdravstvu ne smije poslodavcu davati nikakve podatke o zdravstvenom stanju pacijenta, ako takvo rješenje ne donese sud ili ako sam pacijent ne pristane na otkrivanje svojih zdravstvenih podataka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: