Regija
0

U Sloveniji potpisano pismo namjere osnivanja škole za javne uprave

FENA
Predstavnici Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije potpisali su u petak u Sloveniji, koja predsjedava Europskom unijom, pismo namjere o osnivanju Regionalne škole za javnu upravu (ReSpa), institucije koja bi djelovala kao mjesto osposobljavanja njihovih državnih administracija prema potrebama budućeg članstva tih država u Europskoj uniji.

Pismo namjere potpisali su predstavnici ministarstava vanjskih poslova tih država, u nazočnosti predstavnika Europske komisije, OESS-a i Slovenije kao zemlje koja predsjedava EU-om, u dvorcu Jable blizu Ljubljane. Tu već četiri godine djeluje Centar za eVropsku perspektivu država zapadnog Balkana, u kojemu je već održano više stručnih osposobljavanja za službenike javnih uprava zemalja u regiji.

Regionalna škola za javnu upravu (ReSpa) kao međunarodna ustanova s ciljem povezivanja državnih administracija država u regiji i europskih obrazovnih ustanova za to područje trebala bi početi djelovati početkom iduće godine u Danilovgradu, u Crnoj Gori.