REKOM
0

U Sloveniji očekuju 6.000 potpisa

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
I u Sloveniji je u utorak započela kampanja prikupljanja potpisa mladih za osnivanje regionalne komisije (REKOM) čiji bi cilj bio utvrđivanje činjenica o događajima u ratovima od 1991. do 2001. godine, kršenjima ljudskih prava i ratnim zločinima na području bivše SFRJ, kako bi došlo do svojevrsnog odmrzavanja odnosa, javljaju slovenski mediji.

Peticija će se u Sloveniji potpisivati u pet gradova, a cilj je do njenog zaključenja 6. juna prikupiti najmanje 6.000 potpisa, izjavio je za Slovensku novinsku agenciju STA slovenski koordinator za REKOM Matija Goljar.

Goljar je rekao da je inicijativa za peticiju došla od nevladinih udruženja iz cijele regije, a cilj je po njegovim riječima zabilježiti sve ratne zločine i kršenja ljudskih prava koji su se u razdoblju ratova na području bivše SFRJ u tom razdoblju događali.

"U Sloveniji nakon osamostaljenja nije bilo ratnih zločina, ali je oduzet slovenski domicil građanima iz drugih republika koji su živjeli u našoj državi", rekao je Goljar, dodajući da je zabilježeno skoro 24.000 takvih slučajeva, te da još nije utvrđeno tko je za to odgovoran.

Dodao je da će se kampanja za REKOM u Sloveniji zato koncentrirati upravo na pitanje takvih građana, tzv. izbrisanih, kroz osvještavanje javnosti zašto je do toga došlo i zašto to predstavlja kršenje ljudskih prava.