|

U Sloveniji kontrole na alkohol na skijalištima

U Sloveniji kontrole na alkohol na skijalištima
0
F
FENA
16.2.2011. u 11:36
1
komentara
0

dijeljenja
U Sloveniji kontrole na alkohol na skijalištima
Policijski službenici u Sloveniji u iduće će dvije sedmice pooštreno kontrolirati sigurnost skijaša, posebno skijanja pod utjecajem alkohola ili droge, objavili su u srijedu slovenski mediji.
Direktor slovenske policije Janko Goršek upozorio je da se na slovenskim skijalištima do pred kraj mjeseca zbog školskih praznika očekuje mnogo djece, te pozvao sve skijaše da se drže odredaba zakona o sigurnosti na skijalištima. Uz propisivanje opreme za sigurnost skijanja, taj zakon predviđa i sankcioniranje skijaša pod utjecajem alkohola ili droge.

"Na sigurnost na skijalištima najviše utječemo svojim ponašanjem, pozivam skijaše da ne ni u kojem slučaju ne voze pod utjecajem alkohola", rekao je Goršek na konferenciji za novinare, prenijeli su mediji.

Prema zakonu o sigurnosti na skijalištima iz 2008. godine, dežurni policajac na skijalištu ovlašten je odrediti testiranje na alkohol za skijaše sumnjiva ponašanja ili nakon nezgoda, te im naplatiti kaznu od 200 eura.

Prag dopuštene prisutnosti alkohola kod skijaša je isti kao i za sudionike u cestovnom prometu - 0,5 promila alkohola u krvi.

Statistički je zadnjih godina u Sloveniji dolazilo do dvije smrtne žrtve na skijanju u sezoni, čemu su najviše pridonosili nepažnja ili neodgovarajuća oprema.

Početak ove godine obilježile su međutim dvije nesreće sa smrtnim ishodom. U bolnici u Ljubljani početkom sedmice umro je nakon višednevne kome 54-godišnjak koji je doživio teške povrede glave nakon pada na jednom skijalištu blizu Bohinja, a skijao je bez zaštitne kacige. U istoj bolnici umro je ovih dana i 34-godišnji skijaš koji je početkom mjeseca povrijeđen na skijalištu Krvavec blizu Ljubljane iako je na glavi imao zaštitu kacigom.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...