|

U Sloveniji eskalirao "rat studenata": Uništen dio izbornog materijala, opozicija protestuje

U Sloveniji eskalirao "rat studenata": Uništen dio izbornog materijala, opozicija protestuje
1
E. Lj.
22.10.2019. u 14:47
5
komentara
1

dijeljenja
U Sloveniji eskalirao "rat studenata": Uništen dio izbornog materijala, opozicija protestuje Foto: Danijel Cek
Ponovni izbor Studentske organizacije Univerziteta Primorska u Kopru u Sloveniji trebao je početi danas, međutim grupa studenata koja zahtijeva poništavanje cjelokupnog izbornog procesa organizovala je proteste.
Portal Primorske.si piše kako je rat između dvije grupe studenata očito eksalirao nakon incidenta koji se dogodio u petak kada je grupa studenata upala na biračko mjesto i uništila dio izbornog materijala. Riječ je o grupi koja optužuje aktuelno vodstvo Studentske organizacije Univerziteta Primorska za nedemokratiju i koja je iz tog razloga organizovala današnje proteste.

"Studenti se ne slažu s ovim izborima, jer su nedemokratski organizovani i namješteni. Zbog toga pozivamo sve studente da prisustvuju velikom protestu ispred Studentske organizacije Univerziteta Primorska. Mjesto susreta je Titov trg u Kopru", napisali su inicijatori u pozivu na protest koji počinje u 12 sati.

Njihov cilj je poništiti cjelokupan izborni proces, od raspisivanja poziva do glasanja te ponoviti izbore.

Inače, za danas je zakazano prijevremeno glasanje na ponovljenim izborima. Raspisivanje izbora je identično, a Studentska organizacija ne najavljuje nikakve promjene. Izborna komisija Studentske organizacije otvorila je glasačku kutiju kako bi provjerila status uništenih glasačkih listića, no nije je ispraznila niti je brojala glasačke listiće pa nije poznato koliko je studenata učestvovalo na izborima.

U petak je jedna grupa studenata koja traži demokratske izbore uništila dio izbornog materijala. Zbog ovog incidenta intervenisala je i policija.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...